Категорије
Друштво

Od danas veće akcize na rezani duvan, alkohol i gazirana pića

Od danas se primjenjuje i akciza na ugalj od 15 centi po gigadžulu bruto toplotne vrijednosti, koja će važiti do kraja godine

Akcize na fino rezani duvan, etil alkohol i gazirana pića od danas su veće, što će doprinijeti rastu cijena tih proizvoda.

Akciza na fino rezani duvan povećana je sa 30 na 35 eura po kilogramu, na etil alkohol sa 1,05 na 1,25 hiljada eura po hektolitru, a gazirana pića sa 20 na 25 eura po hektolitru.

Akciza na rezani duvan do kraja godine će iznositi 35 eura po kilogramu, dok će u naredne tri rasti po pet eura i iznosiće 40 eura, odnosno 45 i 50 eura. Akciza će 2023. godine biti 55 eura po kilogramu rezanog duvana, a 2024. godine 60 eura.

Od danas se primjenjuje i akciza na ugalj od 15 centi po gigadžulu bruto toplotne vrijednosti, koja će važiti do kraja godine.

Iz Ministarstva finansija ranije su saopštili da je najviše problema prihodima budžeta u prošloj godini napravilo povećanje akcize na cigarete na 40 eura Vlada je zbog toga 1. septembra vratila akcizu na stari nivo od 30 eura na hiljadu komada, nakon čega je tržište počelo da se stabilizuje. Smanjena akciza primjenjivaće se i ove godine.

Izvor: Vijesti.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.