Категорије
Друштво

MONSTAT: Potrošačka korpa u decembru 635,8 eura

Vrijednost minimalne potrošačke korpe u decembru je, prema preliminarnim podacima Monstata, iznosila 635,8 eura, što je 0,7 odsto manje u odnosu na novembar.

-Od ukupne vrijednosti minimalne potrošačke korpe, izdaci za hranu i bezalkoholna pića su iznosili 260,1 eura, što je 0,5 odsto manje u odnosu na novembar – navodi se u saopštenju.

Statističari su naveli da su izdaci za neprehrambene proizvode i usluge iznosili 375,7 eura, što je 0,8 odsto manje nego u novembru.

Minimalna potrošačka korpa se odnosi na potrošnju domaćinstva koja uključuje hranu i neprehrambene proizvode i usluge, kojom se omogućava održavanje života i radne sposobnosti članova domaćinstva.

Minimalna potrošačka korpa je u skladu sa minimalnim preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i Priručnika za ishranu Ministarstva poljoprivrede Sjedinjenih Američkih Država 2010. godine (USDA Food Guide 2010) o minimalnoj vrijednosti kalorijskog unosa hrane u iznosu od 2,21 hiljadu kalorija dnevno po osobi.

-Vrijednost minimalne potrošačke korpe je zasnovana na podacima ankete o potrošnji domaćinstava i preporukama Svjetske banke (SB). Vrijednost minimalne potrošačke korpe za četvoročlano domaćinstvo čine minimalni mjesečni izdaci koji se odnose na hranu i bezalkoholna pića i neprehrambene proizvode i usluge – kazali su iz Monstata.

Za izračunavanje minimalnih izdataka koji se odnose na hranu i bezalkoholna pića koriste se prosječne cijene u tekućem mjesecu i mjesečne količine u kilogramima za četvoročlano domaćinstvo.

Za izračunavanje vrijednosti korpe neprehrambenih proizvoda i usluga koriste se indeksi potrošačkih cijena (CPI).

Izvor: montenegromagazin.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.