Категорије
Друштво

SJEČA ČEMPRESA U DVORIŠTU BARSKE GIMNAZIJE IZAZVALA REVOLT GRAĐANA, POLICIJA LEGITIMISALA OKUPLJENE

BAR – Juče, oko šest sati ujutru, počela je sječa čempresa ispred barske gimnazije, a višedecenijska stabla se uklanjaju da bi se na toj lokaciji gradio vrtić.Predstavnik izvođača radova rekao je da su radnici „Konzorcijuma” preduzeća iz više gradova, počeli sa sječom oko 7 i 15, shodno svim dobijenim i pribavljenim dozvolama, te da je plan da se posječe 80 do 90 stabala. Okupljeni građani su protestovali ističući da je sječa nije počela u 7:15, ukazujući da je već tada bilo posječenih stabala unutar školskog dvorišta. Nakon što je, uz prisustvo velikog broja policje, započela sječa čempresa u dvorištu Gimnazije „Niko Rolović”, u Baru su se pojavile umrlice za više decenija staro drveće. Ovaj, još jedan vid građanskog bunta, mogao se vidjeti kroz čitavi Bar.
– Dana 17. 1. 2019. u šest ujutru, u samom centru grada Bara, u mučki izvršenom pokolju, živote je izgubilo 40 čempresa starih preko 90 godina – navodi se na umrlici.
Autori navode da u ožalošćene spadaju razum, ljudskost, svijest, patriotizam, ljubav…, dok saučešće treba da izjavi svako sam sebi.
Podsjećamo, građani Bara su nedjeljama vodili borbu za spas čempresa i držali straže kako bi zaštitili drveće. Peticiju je potpisalo više hiljada građana, ali su gradske vlasti ostale nijeme.
– Jutros se desilo ono čega su se učesnici protesta protiv sječe čempresa najviše pribojavili, iskorišten je zimski raspust kada u školi nema učenika, kako bi se počelo sa sječom- isticali su juče okupljeni Barani.
Na gradilištu bila je prisutna i policija koja je legitimisala okupljene građane i prema njihovim navodima policajci su kazali da „odluče kako će da li da nastave proteste ili ne”, a da će nakon toga oni „pristupiti izvršenju”.
Mještanin Petar Gvozdenović kaže da je ovaj postupak sraman.
– Ima puno drugih lokacija pogodnih za vrtić, eventualno je trabalo podići sprat na postojećim vrtićima. Mogli su sačekati i da se djeca vrate sa raspusta- kaže on.
Barska policija iznijela je nekoliko građana koji su se pobunili protiv sječe čempresa. Trojica učesnika građanskih protesta odvedeni su u stanicu barske policije gdje su dali izjave. Ispred zgrade policije okupili su se građani, rođaci, prijatelja trojice privedenih mladića, od kojih je jedan učenik barske gimnazije. Među građanima su i profesori barskih škola. Svi privedeni su pušteni nakon davanja izjava, i dočekani aplauzima građana.
Stevo Martinović, Bojan Rukavina i učenik gimnazije Uroš Pajović kazali su novinarima da su unutar ograđenog djela mirno protestovali protiv sječe čempresa, a u policiju su odvedeni zato što su pružali pasivan otpor policijskim službenicima, da su policajci prema njima postupali korektno.
Zbog neposjedovanja ličnih isprava u stanici je bio priveden i Blažo Marinović koji je takođe pušten nakon davanja izjave.
– Nastojali smo da ukažemo koliko je važno očuvanje živitne sredine. Jedan broj građana je prilikom našeg nošenja od strane policije i izbacivanja van ograđenog dijela gradilišta, počeo da pjeva himnu Crne Gore, kako bi valjda ukazali da nemamo svi ista prava-kaže Uroš.
U ime Grupe građana, profesorica u Gimnaziji „Niko Rolović” Vesna Pavićević kazala je da je malo reći da su razočarani, tužni, ogorčeni…zbog svega što se desilo.
– Nadali smo se da će ipak ljudi koji o ovom vode glavnu riječ ipak dozvati pameti i zaista uvidjeti i prihvatiti argument koji su neoborivi, i stati sa ovim suludim naumom. Međutim, danas demonstracija sile je pokazala da je car go i mi to vidimo. Prosto je nevjerovatno da danas u 21.vijeku kada neprestano pričamo o ljudskim pravima, edukujemo se o tome, zapravo kršimo prava djece koja pohađaju gimnaziju, ekonomsku školu, susjednu Osnovnu školu „Blažo Jokov Orlandić”, dakle gdje je tu pravda. Gdje je tu neko ko je izdao direktivu da se ovo danas radi i može mirno da spava, gdje je moral, zar je moguće da su usko lični interesi ispred interesa djece. Danas su razum i ljudskost zakazali i dokazali da sila upravlja- istakla je Vesna Pavićević.
Kamen temeljac za izgradnju vrtića u Baru vrijednog oko 2,5 miliona eura, postavljen je 15. oktobra. Tog dana počela su negodovanja srednjoškolaca, a nekoliko dana kasnije i protesti Grupe građana sa ciljem da se zaustavi sječa oko 80 stabala čempresa koji se nalaze između zgrada gimnazije i Osnovne škole „Blažo Jokov Orlandić” u samom centru grada. Predstavnici građanske Inicijative 20. decembra podnijeli su tužbu Upravnom sudu kojom traže ukidanje Rješenja Ministarstva održivog razvoja i turizma (MORT) kojim je izdata građevinska dozvola za izgradnju dječijeg vrtića i jaslica.
Podršku okupljenim građanima dali su na svoj način i učesnici stručnog seminara „Razvoj kritičkog mišljenja” za nastavnike barskih osnovnih škola, koji svoju radionicu drže u amfiteatru unutar ograđenog dijela dvorišta, pored posječenih čempresa.
D.S.


Lalošević: Loši đaci uništili ono što su stvarali oni najbolji
Čelnici opštine Bar i Ministarstvo prosvjete uklanjanjem čempresa iz dvorišta barske gimnazije pokazali su koliko im je stalo do građanskih inicijativa, ocijenio je odbornik Socijalističke narodne partije (SNP) u Skupštini opštine Bar Vasilije Lalošević.
– Bunt građana Bara protiv sječe borova i uništavanja gimnazijskih amfiteatara, tzv.krugova, bila je jedinstvena inicijativa pokreta ÂŤGrađanska akcijaÂť koja je bez ikakve političke konotacije – naveo je Lalošević i dodao da a građani jesu za izgradnju vrtića, ali ne na ovoj lokaciji.
– S obzirom da se uništava višedecenijski simbol mladosti Bara, kultno mjesto dvorišta gimnazije, na kojem su generacije odrastale, obistinila se naša slutnja da će neki loši đaci barske gimnazije uništiti ono što su stvarali oni najbolji – zaključio je Lalošević.

Izvor: dan.co.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.