Категорије
Друштво

Влада смишљено закида Општину Беране

Интересантно је да је до умањења дотација Општини Беране дошло и поред тога што су укупна средства Егализационог фонда ове године у односу на прошлу увећана за три милиона еура

БЕРАНЕ – Планом аконтативне расподјеле средстава Егализационог фонда Општини Беране је за текућу годину опредијељено 3.245.000 еура, што је за 680.000 еура мање него прошле године. Интересантно је да је до умањења дотација Општини Беране дошло и поред тога што су укупна средства Егализационог фонда ове године у односу на прошлу увећана за три милиона еура, и то са 31 милиона на 34 милиона еура.

  • Недопустиво је да Општина Беране из Егализационог фонда ове године добије скоро 700.000 еура мање иако је дошло до значајног увећања укупних средстава која се из Егализационог фонда усмјеравају неразвијеним општинама. Треба знати да је у неком минулом периоду у Општини Беране владао финансијски хаос којег садашња руководећа структура уз велике напоре и одрицања покушава да санира. То значи да је општини Беране потребна значајнија државна помоћ, што подразумијева и знатно већа средства која се опредјељују из Егализационог фонда – каже предсједник Општине Драгослав Шћекић.

    Према законским рјешењима средства Егализационог фонда могу да користе општине чији је просјечни фискални капацитет по становнику, нижи од просјечног фискалног капацитета по становнику за све општине. Фискални капацитет општине утврђује се на основу процјене локалних фискалних прихода из сопствених извора(општински порези,накнаде и таксе) и остварења уступљених државних прихода. Назначено је да се средства Егализационог фонда расподјељују у сразмјери 60 одсто на основу фискалног капацитета општина и 40 одсто на основу буџетских потреба.
  • Ако погледамо упоредне податке видјећемо да је општина Беране била подређена у односу на неке друге средине по питању издвајања из државне касе, а у овом случају Влада је практично закинула Општину. То се дешавало иако се зна да се у Беранама из године у годину, поред израженог одлива становништва, увећавао број незапослених, да је биљежен пад животног стандарда и да је дошло до затворања бројних привредних субјеката. Из тих разлога требало је да се увећавају средства из Егализационог фонда за Општину Беране, а не да се смањују. Наше захтјеве не треба посматрати политички, већ са аспекта економских потреба које подразумијевју поштовање прописа и солидарно распоређивање средства Егализационог фонда свим општинама – нагласио је Шћекић и додао да се у наредном периоду из Егализационог фонда за Општину Беране мора издвајати више новца и да је такав став предочен Министарству финансија.

    Д.Ј.
  • Политичко кажњавање опозиционе општине
  • Из беранског одбора СНП-а тврде да Влада Црне Горе намјерно из политичких разлога кажњава Општину Беране када су у питању издвајања из државног буџета.
  • Свједоци смо да Влада дискриминише Општину Беране у односу на друге општине по многим питањима, па и по питању расподјеле средстава из Егализационог фонда. Људи из Владе изгледа више уважавају предлоге локалних активиста из редова ДПС-а, него званичне захтјеве који долазе из локалне управе, што свакако није добро због самих грађана. То се ради због тога што је Беране опозициона општина и што су партије које врше власт на државном нивоу два пута узастопно поражен на локалним изборима у нашем граду. – навео је предсједник ОО СНП-а Тихомир Богавац.
  • Izvor: Dan.co.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.