Категорије
Друштво

Dragan Ivanović, potpredsjednik SNP CG

U CRNOJ GORI NEMA SOCIJALNE PRAVDE
Svjetski dan socijalne pravde i ove godine Crna Gora dočekuje sa istim problemima kao i ranije. U atmosferi svakodnevih afera koje izbijaju na površinu, ovom važnom pitanju ne može se posvetiti potrebna pažnja. Međutim, evidentno je da aktuelna crnogorska vlast ništa nije uradila na ovom planu.

Suština programskih zalaganja SNP je ostvarenje punog ustavnog principa socijalne pravde. Zato smatramo da bogate i prosperitetne Crne Gore ne može biti bez ostvarenja ovog principa. Socijalno odgovorna država, socijalno odgovorni privrednici i socijalno odgovorni pojedinci cilj su našeg političkog angažmana i uslov stabilnosti našeg društva, održivog razvoja države, po mjeri čovjeka.

Zalažemo se da isključivo ekonomska moć pojedinca ne može da terminiše njegov kvalitet života. Ovo naročito važi za mogućnost kvalitetne zdravstvene zaštite, dobijanja kvalitetnog obrazovanja i ostvarivanje kvalitetnih usluga od strane državnih institucija i javnih servisa. Zalažemo se za ekonomski jaku srednju klasu koje, nažalost, kod nas nema jer bi se tako smanjio ekonomski jaz između najbogatijih i najsiromašnijih građana našeg društva.

To bi bio dobar recept i za stabilnost našeg društva. Ovaj naš programski cilj nije ostvaren jer se stvorio jedan mali broj ekstremno bogatih, a ostatak jedva sastavlja kraj sa krajem. Svaki dan je sve više onih koji nisu u stanju da izmiruju obaveze plaćanja poreza, utrošene struje, vode i svih drugih komunalnih obaveza.

Vlada ne čini ništa da bi se stanje popravilo. Tako, na zahtjev Sindikata i opozicije ne povećavaju zagarantovane lične dohotke koji su najniži u regionu, na zahtjev penzionera, opozicije i nevladinih organizacija ne povećavaju najniže penzije, uz obrazloženje da nemaju para. Uporedo sa ovim zahtjevima Vlada poskupljuje struju, vodu i sve druge dažbine.

Gdje je tu socijalna pravda?

Vlada Crne Gore bi trebala pod hitno da preduzme konkretne mjere u cilju zaštite svojih građana. Pravo je čudo da oni ne vide, a prije bi se moglo reći da neće da vide, u kakvo su stanje doveli veliki broj naših građana. Za svo ovo vrijeme oni troše ogromni novac i zadužuju Crnu Goru.

Dakle, nije problem u nemanju, nego u neadekvatnoj raspodjeli bogatstva. Zato krivimo aktuelnu vlast da je direktno odgovorna za osiromašenje ogromnog broja građana.

Socijalna pravda i demokratija su uslovljene kategorije i jedna bez druge ne mogu, ali je stvarnost u Crnoj Gori drugačija.

Nadamo se da ćemo iduće godine na današnji dan u Crnoj Gori imati neku drugu vlast kojoj je stalo do socijalne pravde i demokratije a samim tim i do boljeg života naših građana.

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.