Категорије
Друштво

LITIJOM ULICAMA PODGORICE OBILJEŽEN DAN SVETOG STEFANA NEMANJE

Blago narodu koji slijedi Svetog Simeona i Svetog Savu

Svetom arhijerejskom liturgijom u Sabornom hramu Hristovog vaskrsenja i litijom ulicama Podgorice, do Nemanjine obale na Ribnici, juče je u glavnom gradu obilježen dan Svetog Stefana Nemanje, prepodobnog Simeona Mirotočivog patrona Mitropolije crnogorsko-primorske. Svetu arhijerejsku liturgiju služili su mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije uz sasluženje episkopa, brojnog sveštenstva i molitveno učešće naroda.

Umirovljeni episkop Atanasije Jevtić je čestitajući praznik govorio o Prepodobnom Simeonu Mirotočivom koji je rođen u Podgorici, gdje se sada nalazi i njegov manastir, podsjetivši na zavještanje koje je on ostavio rodu svome – „Zavolite Boga kao što je on zavolio nas”.

– Posvetio se Bogu, zavolio Hrista, znajući da je Hristos zavolio nas i zato su i njegova djeca, njegov rod – svetorodna loza Nemanjića, tako bili slavni i Bogu predani. Njegov najmlađi sin Rastko prvi je proputio tim putem – zavolio Hrista i kao vladarski sin otišao je u Svetu Goru i tamo trasirao granice svoga naroda – rekao je umirovljeni episkop.

Govoreći o Svetom Simeonu, vladika Atanasije je podsjetio da je Nemanja podigao Studenicu – majku svih naših crkava, a onda sa Svetim Savom, uz pomoć svoga sina Stefana Prvovjenčanog, Hilandar.

– To su naši preci, naši oci, naši putovođe, i zato blago narodu koji ga sleduje. Nažalost, i ovdje i na istočnoj strani srpske zemlje ima otpadnika koji se podruguju svojim precima i njihovim zavjetima, no Bog sa njima što kaže naš narod. Mi ćemo ići putem Svetog Nemanje i Svetoga Save – kazao je Atanasije.

On je zahvalio vjernicima koji dovode djecu u sveti hram božji i uče ih da idu putem Svetih Simeona i Save, jer smo svi, od Zete do Raške, od primorja do Prizrena, djeca Svetog Stefana Nemanje i Svetoga Save koji je priveo oca svoga i učinio ga sinom svojim – sin je oca usinio Hristu i on je postao duhovno čedo svoga sina. Episkop Atanasije je našem mitropolitu poželio da sve što radi bude blagosloveno, ističući da su njegove i narodne zadužbine saborni hramovi u Podgorici i Baru, kao i svi ostali hramovi, manastiri, monaštvo, Bogoslovija na Cetinju…

Svetosimeonovsku besjedu, na mjestu gdje je rođen rodonačelnik svetorodne loze Nemanjića, izgovorio je arhimandrit Sava Janić, iguman manastira Visoki Dečani, koji je donio blagoslov svete zemlje Kosovo i Metohije, episkopa Teodosija. Čestitajući praznik otac Sava je kazao da sve što podnosimo u ljubavi Božjoj je blagosloveno, uključujući i jučerašnji olujni vjetar, koji je duvao Podgoricom i koji nije spriječio učesnike litije među kojima je bio i veliki broj djece da sa radošću učestvuju u njoj.

– Crkva Hristova prolazi kroz vjetrove i oluje, i stalno ostaje i opstaje. Duva sada svuda, i u Ukrajini, i na Kosovu i Metohiji, i u Siriji, ali Crkva Božja opstaje. Čini mi se da nikada nije bila jača, iako udara sa svih strana a to nam je Gospod obećao – kazao je Sava.

Podsjetio je da je na Ribnici, prije 900 godina, svjetlost dana ugledao Sveti Simeon Nemanja, otac Svetoga Save koji je utemeljio naš identitet i pokazao šta smo, i šta treba da ostanemo.

Izvor: Dan.co.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.