Категорије
Друштво

DAĆEMO SVE OD SEBE DA ZAUSTAVIMO NAMETE AKTUELNE VLASTI

U atmosferi svakodnevnih afera koje izbijaju na površinu, jednom od ključnih pitanja za naše građane kao što je povećanje minimalne zarade, ne može se posvetiti neophodna potrebna pažnja.
Minimalna zarada u Crnoj Gori i dalje je najniža u regionu i iznosi 193 eura, a sudeći prema stavovima odgovornih tolika će biti i u narednom periodu. Uprkos zalaganju sindikata, opozicionih partija i nevladinog sektora, vlast ostaje pri mišljenju da je ova zarada dovoljna našim građanima.
Da bi se dočarala crnogorska stvarnost, potrebno je navesti još nekoliko važnih činjenica. Oko 40 hiljada crnogorskih građana nalazi se na evidenciji Zavoda za zapošljavanje, više od 10 hiljada penzionera prima penziju u iznosu od 125 eura, a prosječna plata već nekoliko godina ne prelazi 500 eura.
Kao da sve to nije dovoljno, Elektroprivreda Crne Gore nedavno je najavila poskupljenje električne energije, a “smiješi” nam se i skoro poskupljenje vode.
Iako je Ustavom definisano da smo država socijalne pravde, oko 200 hiljada građana nalazi se na ivici egzistencije.
Elektroprivreda Crne Gore je u većinskom državnom vlasništvu, ali to nije smetalo ministarki ekonomije da izjavi da Vlada ne smije uticati na poslovanje EPCG. Uz to, gospođa Sekulić je kazala da će njen resor predložiti Elektroprivredi odgađanje poskupljenja struje do 1. maja. To govori ministarka iz redova partije koja nosi socijalistički prefiks, a koja odavno ne vodi računa o socijalnoj pravdi u Crnoj Gori i problemima običnih građana.
Ministarkin stav dijeli i mlađani poslanik DPS-a Andrija Nikolić koji je prije nekoliko dana rekao da svi moramo zajednički snositi odgovornost, pa i onih nameta koji podrazumijevaju povećanje cijena struje. Vjerovatno poslanik Nikolić ne zna kolika je minimalna zarada u Crnoj Gori ili ne želi da zna, a možda je u pitanju ona narodna poslovica “sit gladnome ne vjeruje”.
Ovi poklonici divljeg, neoliberalnog kapitalizma koji su svojim propalim privatizacijama opustošili državu, doveli su do stvaranja nepremostivog jaza između malog procenta ekstremno bogatih i ogromne većine siromašnih.
Aktuelna vlast radi za lične interese pojedinaca a ne za opšte dobro svih građana. Zbog toga će biti politički kažnjena a protesti koji se dešavaju ovih dana, pokazatelj su da su i građani postali svjesni situacije u koju su nas doveli vlastodršci.
Socijalistička narodna partija Crne Gore kao svoju programsku odrednicu ima borbu za državu socijalne pravde, u kojoj će svi građani imati jednake šanse za dostojanstven život i pravnu sigurnost i u kojoj će mladi ostajati da rade i žive i zasnivaju svoje porodice.
Nastavićemo to da radimo i dalje i daćemo sve od sebe da zaustavimo namete kojima aktuelna vlast ugrožava egzistenciju većine naših građana.


Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.