Категорије
Друштво

Zatvoreno prihvatilište za beskućnike na Koniku

Za ovaj servis na godišnjem nivou izdvajalo se blizu 60.000 eura, a potpisnici protokola o saradnji na projektu su se saglasili da je on finansijski neodrživ

Prihvatilište za beskućnike u Vardarskoj ulici na Koniku je zatvoreno. Njegovo zatvaranje je uslijedilo, kako su saopštili iz Sekretarijata za socijalno staranje, jer se pokazalo da je projekat finansijski neodrživ.

–Socijalni servis – prihvatilište za beskućnike, dvogodišnji pilot projekat, je okončan. U dvogodišnjem periodu trajanja projekta broj korisnnika ovog servisa, iako je prihvatilište imalo kapacitet za smještaj 12 osoba, sa mogućnošću povećanja do 15, bio je najviše četiri lica. Imajući u vidu da se za ovaj servis na godišnjem nivou izdvajalo blizu 60.000 eura, potpisnici protokola o saradnji na ovom projektu su se saglasili da je pilot projekat, iako izvanredno osmišljen i sa ozbiljnim pristupom problematici, finansijski neodrživ. Osim toga, korisnici su imali pravo da u prihvatilištu borave najduže do devet mjeseci, ali imajući u vidu broj korisnika, nijedan od njih nakon tog perioda nije napustio prihvatilište, kako zbog procjene da kada postoji prostor za njih, ipak je bolje da ostanu tu, tako i zbog činjenice da su ova lica odbila bilo koji drugi vid institucionalizacije, za koji su takođe ispunjavali uslove, čime je njihovim stavom doveden u pitanje i sami koncept projekta – saopštili su iz Sekretarijata za socijalno staranje.

Iz Sekretarijata su saopštili da su potpisnici protokola o saradnji na ovom projektu dali nekoliko konkretnih predloga za novi koncept podrške ovoj socijalnoj kategoriji.

–Ti predlozi će se narednom periodu razmatrati i, kada se iskristališe najsvrsishodniji, pristupiće se potpisivanju novog protokola i implementacija projekta. Do tog momenta, ovim licima su i dalje na raspolaganju usluge koje pruža Sekretarijat za socijalno staranje – obroci u Narodnoj kuhinji i jednokratne pomoći, kao i usluge drugih nadležnih državnih instiucija – saopštili su iz Sekretarijata za socijalno staranje.

Prihvatilište za beskućnike otvoreno je u maju 2017. godine u blizini Narodne kuhinje, u Vardarskoj ulici. Objekat je bio površine 110 kvadrata, kapaciteta za smještaj 12 osoba, sa mogućnošću povećanja do 15, a imao je tri spavaće sobe, dnevni boravak sa čajnom kuhinjom, kupatilo, kancelariju i hodnik.

–U prihvatilište se mogu smjestiti samo ona lica koja se nađu u takvom stepenu ugroženosti i stanju socijalne potrebe, za koje je procjena stručnih radnika da je neophodno hitno zbrinjavanje – objavljeno je na sajtu Centra za socijalni rad.

Podgoričani smatraju da lokalna samouprava nije trebala zatvoriti ovaj objekat.

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.