Категорије
Актуелно

Narod masovno izašao na ulicu: Zrelo je za promjene!

U Podgorici je održan sedmi protest građana tokom kojeg su organizatori pokreta „Odupri se – 97000″ i poslanici svih opozicionih stranaka potpisali „Sporazum o budućnosti“, kojim se traže ostavke najviših državnih zvaničnika i formiranje Vlade građanskog jedinstva.

Na spisku onih čiji odlazak sa funkcija građani traže su predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, premijer Duško Marković, vrhovni državni tužilac Ivica Stanković, glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, direktor Agencije za sprečavanje korupcije Sreten Radonjić, predsjednik i članovi Savjeta Javnog servisa i generalni direktor Božidar Šundić.

Potpisnici sporazuma, prema riječima jednog od organizatora Slaviše Grubiše, obavezali su se da će bojkotovati sve izbore dok Vlada građanskog jedinstva ne obezbijedi uslove za njihovo organizovanje, kao i da se dogovoraju o vaninstitucionalnom djelovanju.

Ispred organizatora sporazum su potpisali – Džemal Perović, Omer Šarkić, Dejan Pejović, Demir Hodžić i Ratka Jovanović-Vukotić.

Sporazum o budućnosti predviđe sledeće:

1.Zajedničko zalaganje za formiranje Vlade građanskog jedinstva koja će djelovati u ograničenom mandatu, a čiji će osnovni zadatak biti da omogući uslove za održavanje fer i slobodnih izbora;

2.Vladu graćanskog jedinstva neophodno bi odlikovale sledeće karakteristike:

– Izbor ministara po paritetnoj osnovi (po jedna trećina iz stranaka vladajuće većine, iz opozicije i iz redova nestranačkih ličnosti)

– Na funkciji predsjednika te vlade ne može biti pripadnik stranaka koje su sada na vlasti.

3.Potpisnici neće učestvovati ni na jednim izborima, lokalnim, državnim i predsjedničkim, koji budu zakazani prije ispunjenja osnovnog zadatka vlade građanskog jedinstva

4.Potpisnici sporazuma su saglasni da se o daljim oblicima zajedničkog vaninstitucionalnog djelovanja dogovaraju u narednom periodu radi ostvarenja ovog sporazuma.

5.Vlada građanskog jedinstva će u potpunosti biti posvećena evropskim integracijama i truditi se da po mogućnosti ubrza pregovarački proces.

Jedan od organizatora protesta Demir Hodžić zatražio je od onih čije se ostavke traže da to urade što prije.

–Oni uništavaju državu Crnu Goru i drže zarobljene njene građane, kazao je on.

Prema njegovim riječima, sve više građana Crne Gore podržava proteste i zato se oni ne smiju zaustaviti.

–U Crnoj Gori na djelu imamo urušavanje institucija, a caruju korupcija, kriminal i nepotizam, kazao je Hodžić.

On je kazao da organizatori protesta traže od lokalnih opozicionih odbora da sačuvaju jedinstvo u šest opština u kojima je opozicija na vlast.

–I da se ne ulazi u bilo kakve koalicije ili aranžmane sa DPS koji bi mogli da ugroze proteste, istakao je Hodžić.

U poruku – mi smo država, on je najavio svakodnevne akcije građanske neposlušnosti kako bi se režim što prije smijenio.

Neđeljko Đurović, prosvjetni radnik, kazao je da je vrijeme da se kaže laku noć poslednjoj balkanskoj diktaturi.

–Ne želimo više podjele. Tražimo dostojanstvo slobodnog čovjeka. Dostojanstvo je danas u Crnoj Gori postalo luksuz, istakao je on.

Po njegovim riječima, prvi put imamo šansu da demokratskim putem smijenimo vlast.

-Moramo iskoristiti tu šansu, istakao je Đurović i poručio aktuelnoj vlasti: „Dovoljno je samo da odete“.

Okupljeni građani koji su dupke ispunili Trg Slobode nosili su transparente: „Nećeš Milo više krasti, ova vlast mora pasti“, „Milo dosta je bilo“, „Država je servis građana“, „Čekajući Godoa-promjene“, „Naš hod je vaša savjest”…

Protestna šetnja će nakon govora krenula je Ulicom slobode prema zgradi VDT-a, zatim Bulevarom Svetog Petra Cetinjskog pored zgrade Skupštine i preko mosta Blaža Jovanovića, potom Bulevarom Jovana Tomaševića, preko mosta Milenijum i Bulevarom Ivana Crnojevića nazad na Trg nezavisnosti.

Izvor: IN4S.net

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.