Категорије
Друштво

Стразбур: Шћекић на сједници Конгреса локалних и регионалних власти Савјета Европе

Редовна, 36. сједница Конгреса локалних и регионалних власти Савјета Европе, одржава се у Стразбуру од 2. до 4. априла 2019. године, са темом „Градоначелници чувају демократију“ у свом фокусу.

Предсједник општине Беране Драгослав Шћекић, као члан делегације Црне Горе, активно учествује у раду Конгреса. У саставу делегације су и Петар Смоловић, шеф делегације и предсједник општине Бијело Поље, Дарко Мрваљевић, одборник у општини Даниловград, те Вања Старовлах, секретар делегације.

Присутним члановима Конгреса у име финског предсједавања Комитетом министара обратила се министарка транспорта и комуникација Финске Ана Бернеркао и генерални секретар Савјета Европе Тхорбјорн Јагланд, затим предсједник Парламентарне скупштине Лилијан Маури Паскуиер.

Имајући у виду потешкоће са којима се суочавају локалне и регионалне власти и њихови изабрани представници, чланови Конгреса ће одржати низ дебата које ће се фокусирати на тему „Градоначелници под притиском“. Питања рјешавања урбано-руралне подјеле и финансијске надокнаде локалних и регионалних изабраних представника у обављању њихових дужности такође ће бити предмет специфичних дебата и, ослањајући се на напоре Конгреса за промоцију етике у јавној служби, чланови ће одржати дебате о борби против непотизма унутар локалних и регионалних власти, штитећи концепт отворене управе на регионалном нивоу.

У оквиру својих активности мониторинга, Конгрес ће усвојити два извјештаја о локалној и регионалној демократији у Пољској и Републици Молдавији. Чланови ће такође расправљати о три извјештаја о одржаним изборима на локалном и регионалном нивоу у земљама чланицама Савјета Европе: кантоналних скупштина у Босни и Херцеговини (7. октобра 2018. године), локалним у Пољској (21. октобар 2018.) и Републици Словенији (18. новембар 2018. године).

На овој сједници додијелиће се статус Партнера за локалну демократију Краљевини Мароко. Овај статус је дио политике сусједства Савјета Европе и нуди предметним земљама посебан оквир за институционални дијалог са својим европским колегама.

На дневном реду су и допринос Конгреса Хелсиншком процесу о будућности Савјета Европе, који је иницирано од стране финског предсједавања Комитетом министара, као и дебата о буџету и ресурсима Конгреса за наредни двогодишњи период ( 2020-2021).

Izvor: berane.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

shares