Категорије
Друштво

Učešće Opštine Herceg Novi na Digitalnom samitu Zapadnog Balkana

POTPREDSJEDNICA SNP DANIJELA ĐUROVIĆ PREDSTAVLJALA HERCEG NOVI NA DIGITALNOM SAMITU ZAPADNOG BALKANA


Na drugom Digitalnom samitu Zapadnog Balkana, održanom protekle nedelje u Beogradu, Opštinu Herceg Novi je predstavila potpredsjednica Danijela Đurović, učešćem na panelu „Digitalizacija kao pokretač lokalnog socio-ekonomskog razvoja“.

„Lokalne samouprave imaju ključnu ulogu u digitalizaciji usluga, u cilju potpune dostupnosti i što lakšeg korišćenja od strane svakog člana društva“, istakla je Đurović.
S tim u vezi, prezentacija potpredsjednice Đurović na panelu Digitalnog samita Zapadnog Balkana bila je fokusirana na primjere iz prakse, tačnije konkretne načine na koje je Opština Herceg Novi iskoristila digitalni razvoj u cilju modernizacije rada javne uprave.
Jedan od takvih servisa je „Sistem 48“ koji omogućava građanima da pozivom, porukom, mejlom ili na sajtu podnesu prijavu, upute zahtjev ili molbu. Dalje, pored postojećeg Građanskog biroa, otvorena je ispostava na rivijeri koja je umrežena sa centralnim sistemom. Turistička organizacija uvela je elektronske kartice koje uvezuju ponudu grada, omogućavaju popuste za turiste i lakše informisanje pomoću QR koda, a konstantno se radi na što boljoj pokrivenosti grada besplatnim internetom. Još jedan od primjera koji je Đurović navela je „Find & Park“ koncept, koji planira da implementira Parking servis.

Kako se moglo čuti, fokus uvođenja ovakvih servisa je „približavanje lokalne uprave građanima, bolja komunikacija, lakše ostarivanje prava i ispunjavanje obaveza“.
Pored Đurović, na panelu o digitalizaciji kao pokretaču razvoja lokalnih zajednica govorili su Darko Mrvaljević i Boran Ivanoski iz NALAS-a (Mreža asocijacija lokalnih vlasti Jugoistočne Evrope).
Digitalni samit koji je okupio oko 3.000 učesnika iz 30 ekonomija Zapadnog Balkana, Evrope i svijeta otvorile su predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić, evropska komesarka za digitalnu ekonomiju i društvo Marija Gabrijel i generalni sekretar Međunarodne unije za telekomunikacije Houlin Đao. Održavanje Digitalnog samita inicirano je Višegodišnjim akcionim planom za regionalnu ekonomsku saradnju u okviru Berlinskog procesa, inicijative čiji je cilj unapređenje regionalne saradnje, a prvi takav skup održan je prošle godine u Skoplju.

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.