Категорије
Друштво

U Beranama pušteno u probni rad postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda

Bolja zaštita rijeke Lim

BERANE – U prisustvu glavne urbanističko – građevinske inspektorke za sjeverni region Bisere Alihodžić, direktora bernskog preduzeća Vodovod i kanalizacija Vuka Todorovića, predstavnika Opštine i predstavnika španske firme „Aqualia” u Beranama je pušteno u probni rad postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda. Tom prilikom menadžer Opštine Berane Vladimir Đaković naglasio je da ovo postrojenje ima veliki značaj za čitavi grad, a naročito za zaštitu rijeke Lim.

Opština Berane je obezbijedila sve potrebne dozvole, kao i saglasnosti od nadležnih institucija za puštanje kolektora u probni rad. Nakon obavljenih tehnoloških priprema, otpočeće probna testiranja postrojenja koje će trajati narednih šest mjeseci. Nakon toga izvršiće se sve potrebne kontrole i nadamo se da će postrojenje biti i zvanično pušteno u rad – kazao je Đaković.

Izgradnja kolektora otpočela je 21. juna 2018. godine u okviru projekta „Unapređenje sistema vodosnadbijevanja, izgradnje kanalizacione mreže i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda”. Prilikom otvaranja radova naglašeno je da su poslovi povjereni renimiranoj španskoj firmi Aqualia Infraestructuras.Tada je rečeno da će na kraju projekta, Berane imati postrojenje otpadnih voda koje će koristiti oko 20 hiljada građana, te da je to najveća investicija u oblasti infrastrukture koji je EU do sada finansirala u Crnoj Gori.

U zvaničnim dokumetima je zapisano da se radi o investiciji vrijedanoj 13,2 miliona eura, od čega bespovratna sredstva Evropske unije iznose 8,3 miliona eura, dok ostatak sredstava izdvaja Crna Gora u vidu nacionalnog kofinansiranja..


Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.