Категорије
Друштво

Владика Методије у Вирпазару: Данас сви треба да се заједно радујемо

Владика Методије је додијелио годишњу захвалницу Удружења Црмничана и Црквене општине црмничке Небојши Бољевићу добротвору

Данас на велики празник вјерујући народ у Црној Гори се сабира и окупља прослављајући Васкрсење Христово.

Митрополит Амфилохије је традиционално сваког Васкрса у Вирпазару, али ове године умјесто њега и по његовом благослову био је владика Методије, који је по традицији подијелио вјерном народу Црмнице васкршња јаја.

Владика је обраћајући се присутнима, прво пренио поздраве и благослов митрополита Амфилохија, који ове године по први пут није могао да присуствује прослави Васкрса у Црмници.

Он је казао да данас сви треба да се радујемо, попут дјечице црмничке која су се ухватила у коло, за руке, и праве једно литургијско заједништво, а ово коло, како је казао је икона цркве.

Владика дијели васкршња јаја

„Само у народима гдје је жива, предањска литургијска заједница, хвата се народ у коло, заједно и игра. У оним крајевима гдје је се изгубило то литургијско заједништво и богослужбено и црквено, они играју сами“

Ово коло које дјеца нама данас показују, истакао је владика Методије, то је само одраз оне истинске и праве, суштинске литургијске заједнице која нам објављује васкрсење Христа које ми данас прослављамо.

Раичевић: Црмница се кроз своју прошлост дизала и падала, али никад није била изгубљена и остављена

У име Црмничана обратио се Гојко Раичевић, који је том приликом казао да Црмница кроз своју прошлост се дизала и падала, али никад није била изгубљена и остављена. Увјек је Црмница имала макар 19орицу који су могли смјели и умјели да кажу не лудилу и безбожју.

Владика Методија у Вирпазару

Па и разапети Христос оног црног петка је испред себе имао Мајку Богородицу апостола Јована, Марију Магдалину и неколико жена а његово разапеће се обиљежава и Васкрсење слави, свједоци смо, двије хиљаде година касније, истакао је Раичевић и додао:

Зато ми окупљени овдје потврђујемо да окупљени око мајке наше Цркве, са вјером у Бога настављамо истим путем којим је ишла наша стара прослављена Црмница са свим њеним кћерима и синовима, српским јунацима, војводама, сердарима.

Желим да вам данашњи дан насели мир радост и срећу како у вашим домовима, црквама и манастирима тако и вашим душама. Такође желим да ваш мир радост и срећу подгријава нада да ће добро васкрснути и разагнати тмушу и безнађе које нас је сколило са свих страна.

Нека васкрсли Исус учи и води наш православни народ од Крстионице превлачке преко Владивостока до курилских осрва, поручио је Раичевић уз традиционални поздрав на данашњи дан Христос Воскресе!Веома скроман, па о својој великодушности не жели да говори, ипак она је препозната како у црквеним пројектима тако и у акцијама које спроводи Удружење и локално становништво.

Прославу најрадоснијег хришћанског празника уз културно умјетнички програм и ове године је на црмничком Виру испратио вјерујући народ Црмнице.

Данашњој свечаности је присуствовао и Радомир Цакан Новаковић, потпредсједник општине Бар.

Izvor: In4s.net

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.