Категорије
СНП

Miodrag Bulatović, potpredsjednik OO SNP Kolašin

DALJE RUKE OD SINJAJEVINE!
Poslednjih godina Kolašin se, nažalost, transformiše iz ekološke u kontaminiranu sredinu.
Ekološki čista Sinjajevina se pretvara u vojnu bazu, a suza Evrope, rijeka Tara, u fekalne vode. Ako tako treba da izgleda Kolašin i u budućnosti, jasno je da budućnosti u Kolašinu nema.
Država se na totalno pogrešan i nemaran način ophodi prema prirodnim bogatstvima, na kojima bi nam pozavidjela većina svjetskih zemalja. Bogatstva na teritoriji Kolašina je neophodno valorizovati na najprirodniji način, na opšte zadovoljstvo i građana i države i u cilju očuvanja biodiverziteta kakav je danas.
U poslednje vrijeme čujemo obećanja, kako će vojska poboljšati putnu infrastrukturu u slučaju izgradnje vojne baze na Sinjajevini, lokalitet “Savina voda”. Oni iz čijih usta prolazilaze takva obećanja ne razumiju da sve i da se do tog lokaliteta izradi najbolji mogući put, taj put će voditi do vojne baze, koja nije od interesa nikome, dok će i ovaj put u trenutno katastrofalnom stanju voditi do naše prelijepe Sinjajevine, naše đedovine i našeg vjekovnog ognjišta. Ne treba nama ni vaš put ni vaša vojna baza. Vojne baze i takve puteve pravite u svom dvorištu, ne u našem.
Ako je dodvoravanje stranim vojnim organizacijama bitnije od očuvanja naše sredine, našeg zdravlja i mira, onda treba zaista da se zapitamo koliko se stanovnik bilo kojeg kraja Crne Gore pita uopšte i za šta. Današnji vlastodršci, mogu ponekad da oslušnu i volju naroda i njihovo mišljenje, pa umjesto vječitih kritika, da dožive i jednu pohvalu “poslušali su narod“ !
Alternativa za Sinjajevinu ne postoji, slažemo se, jer mi drugu alternativu i nemamo. Pored prirodnih bogatstava, Sinjajevina predstavlja i jedan veliki kulturno-istorijski dragulj. Sinjajevina kao vojna baza, nije ona planina koja čuva predanja, Sinjajevina o kojoj se sa sjetom pričaju priče, istorijske prilike i neprilike.
Ništa ne može zamijeniti naša vodoizvorišta, naše katune, naše pašnjake, naše domaće proizvode, naš mir i naše zdravlje. Zato, ruke dalje od Sinjajevine !
Vidimo se 19. maja na Sinjajevini!

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.