Категорије
Актуелно

Светац сабрао десетине хиљада вјерника

ПРОСЛАВЉЕН ПРАЗНИК СВЕТОГ ВАСИЛИЈА ОСТРОШКОГ ЧУДОТВОРЦА

На празник Светог Василија у манастиру Острог, гдје почивају његове чудотворне мошти, и јуче се сабрало на десетине хиљада људи из свих крајева свијета, који су последњих неколико дана чекали да приступе и помоле се светитељу Да Бог уразуми савремене Европљане да се врате оној изворној, старој Европи, Европи Светих апостола Петра и Павла, светих римских епископа, Европи великих људи – Дантеа, Шекспира, Фрање Асишкога, а не да се понашају на безбожни начин убијајући вјеру хришћанску, поручио је митрополит Амфилохије у манастиру Острог

Острошка пустиња живо је свједочанство да је роднија од оне која рађа, казао је митрополит црногорско-приморски Амфилохије, након свете архијерејске литургије коју је поводом празника Светог Василија Острошког Чудотворца служио са бројним архијерејима, свештенством и свештеномонаштвом на платоу испред Горњег манастира Острог. Нема тога који је толико дјеце родио и рађа и данас као Свети Василије, а на његов празник у Острогу, гдје почивају његове чудотворне мошти, и јуче се сабрало на десетине хиљада људи из свих крајева свијета, који су последњих неколико дана чекали да приступе и помоле се светитељу. Празничну литургију уз нашег митрополита служили су и митрополит тернопољски и кременетски Сергије, епископи јуријевски Арсеније, будимљанско-никшићки Јоаникије, источно-амерички Иринеј, пакрачко-славонски Јован и бихаћко-петровачки Сергије, уз присуство бројног свештенства и монаштва Руске, Украјинске и Румунске православне цркве. Прослави празника, између осталих, присуствовали су и представници Управе за вјере Србије, а митрополит Амфилохије је истакао да се нада да ће се и црногорске власти вратити својим светитељима.

– Даће Бог, доћи ће и ови наши који су овдје у власти. Поново ће се вратити Светом Василију Острошком и Светом Петру Цетињском. А коме ће друго ако не њима – поручио је митрополит Амфилохије.

Узнесене су молитве за спас свеколиког православног народа, посебно за Косово и Метохију, Украјину, Сирију, за обнову порушених православних светиња, као и цркве Нотр Дам у Паризу, са које су 1389. године звонила звона у част побједе српске војске на Косову, а данашњи Французи, бесједио је митрополит, на тој цркви истакли су „лажну“ заставу.

– Да Бог уразуми савремене Европљане да се врате оној изворној, старој Европи, Европи Светих апостола Петра и Павла, светих римских епископа, Европи великих људи – Дантеа, Шекспира, Фрање Асишкога, а не да се понашају на безбожни начин убијајући вјеру хришћанску, бомбардујући и нас овдје, разоривши нам светиње преко свог НАТО пакта, који не представља истинску и праву Европу. То је Европа Наполеона тиранина, Европа нацифашизма која се данас манифестује кроз НАТО. Требало би да и ови наши Црногорци овдје на власти схвате да се не могу одрицати нацифашизма, а онда прихватити НАТО да господари данас Црном Гором и нашим народом – изјавио је митрополит Амфилохије.

У име митрополита Украјинске цркве Онуфрија, митрополит тернопољски и кременетски Сергије предао је нашем митрополиту на дар икону и честицу мошти преподобног Јова Почајевског.

– Оно што се данас догађа у Украјини – истакао је митрополит Амфилохије – догађа се и у Црној Гори чије власти хоће да протјерају свештенике, монахе и монахиње који нијесу њени држављани. Исти расколници који данас угрожавају јединство часног украјинског народа и цркве православне једини су у свијету који подржавају и ову групицу наших расколника, секташа, дедејићеваца.То треба да имамо у виду и да се помолимо Богу да да јединство душе и срца народу Украјине, православној цркви у цијелом свијету, а исто тако и јединство цркве Божје овдје на овим нашим просторима – бесједио је митрополит црногорско-приморски.

Украјински народ и тамошња једина, истинска православна црква, казао је митрополит Сергије, благодарни су за заједничку молитву и јединство у вјери.

– Кроз своја страдања ми боље разумијевамо и ваше патње и страдања кроз која сте прошли и пролазите, али управо те патње и страдања јесу оно што нас још више зближава и обједињује – рекао је он.

Бесједећи епископ пакрачко-славонски Јован је рекао да је Свети Василије следбеник онога по коме се сви називамо и чија смо сви дјеца.

– Као Аврам, Свети Василије је – истакао је епископ Јован – послушао глас Господњи и води нас у Царство небеско.

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.