Категорије
Друштво

Sačuvajmo Sinjajevinu: Građani protiv militarizacije planine

Ispred crkve Ružice razloge zbog kojih tu planinu treba sačuvati saopštiće predstavnici Udruženja Bjelopavlića, Udruženja stočara, NVO Ozon, GI Sačuvajmo Sinjajevinu, ali i oni koji žive od Sinjajevine i na toj planini napasaju svoja stada

Građani koji se protive militarizaciji Sinjajevine okupljaju se na poligonu u Štitarici, odakle kreću ka katunu Okrugljak, gdje je i planiran protest u 12 časova.

Ispred crkve Ružice razloge zbog kojih tu planinu treba sačuvati saopštiće predstavnici Udruženja Bjelopavlića, Udruženja stočara, NVO Ozon, GI Sačuvajmo Sinjajevinu, ali i oni koji žive od Sinjajevine i na toj planini napasaju svoja stada.

Ministarstvo odbrane već godinu najavljuje da će Vojska Crne Gore vježbati gađanje na dijelu Sinjajevine, uprkos tome što je u aprilu 2018. godine završen projekat kojim je ta planina trebala biti proglašena regionalnim parkom prirode.

Uz saglasnost Vlade, predstavnici pet crnogorskih opština planski su potrošili novac i zaokružili projekat regionalnog parka prirode…

Međutim, gotovo istovremeno iz Ministrarstva odbrane saopšteno je da im ta planina odgovara za vježbe.

Dvije opštine kojima Sinjajevina teritorijalno i običajno pripada – Mojkovac i Kolašin, dale su saglasnost Ministarstvu odbrane da na Sinjajevini gradi vojni poligon, uprkos protestu brojnih građana.

Danilovgrad i Žabljak se nisu saglasili sa planovima Ministarstva, dok Šavnik niko ništa nije pitao o tome.

Izvor: vijesti.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.