Категорије
Друштво

Blagoslov čestice mošti Sv. Save

U BANJSKOM SELU POČIVALA ODRŽANA LITURGIJA I SABOR ZA SLAVU CRKVE

NIKŠIĆ– U četvrtu nedjelju po Vaskrsenju Hristovom, kada se proslavlja praznik Prenosa mošti Sv. Save, u banjskom selu Počivala tradicionalno su saborovala bratstva Matović i Krušić. Bratstvenički skup počeo je Svetom liturgijom koju su u njihovoj crkvi Sv. Save služili sabrat Manastira Ostrog jeromonah Jerotej, protojerej-stavrofor Dragan Krušić, banjsko-rudinski paroh Radenko Koprivica i jerođakog Roman, takođe sabrat ostroške svetinje.

– Ovogodišnje sabranje bilo je sa posebnim blagoslovom jer je vjerni narod imao priliku da cjeliva česticu mošti od ruke Sv. Save koja počiva u Manastiru Mileševa. Na cjelivanje i poklonjenje česticu je iz Manastira Ostrog donio naš otac Roman – rekao je sveštenik Koprivica.

Tokom liturgije obavljeno je pričešće, litija oko crkve, a osveštan je i prerezan slavski kolač koji je priložio Petar Matović sa porodicom, domaćin ovogodišnjeg sabranja Matovića i Krušića u Počivalima. Slavu crkve Sv. Save, koja je prema predanju sagrađena prije Kosovskog boja, za narednu godinu pripremiće Blagota Matović.Sveštenik Koprivica je istakao da novi Odbor na čelu sa Milanom Đ. Matovićem u neposrednoj blizini crkve gradi Crkveno-narodni dom. Ostalo je da se na objektu završe spoljni radovi, a osvećenje će biti naredne godine.Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.