Категорије
СНП

I EU VIDI DA CRNA GORA NAPREDUJE, ALI UNAZAD!

Čitajući preliminarne rezultate iz Izvještaja o napretku Crne Gore i zemalja Balkana na putu ka Evropskoj uniji, može se u jednoj rečenici izraziti komentar, ovo je napredak ali unazad.

Druga stvar koja se nameće i koja nije dobra, nakon prezentovanja izvještaja je da će gotovo sigurno pregovori trajati duže od predviđenog roka.

Upozoravali smo minulih mjeseci da se neke stvari u Crnoj Gori moraju efikasnije rešavati, jer se pregovori sa Unijom mogu usporiti. Nema napretka u procesuiranju napada na novinare, kažu Evropljani. U EU su s pravom osjetljivi na napade na predstavnike sedme sile, a crnogorska vlast kao da namjerno radi da neke stvari u vezi sa tim gurne pod tepih.

Nedostaju rezultati kada su u pitanju određene vrste organizovamog kriminala i korupcije na visokom nivou, a potrebni su dalji rezultati i u borbi protiv trgovine ljudima i šverca cigareta. I na to upozoravamo dugi niz godina.

Tako se zbog nečije bahatosti i arogancije i tobožnje sigurnosti da se te očigledne radnje ne uočavaju sa strane, može desiti da tok pregovora bude mnogo duž i da potraje sve do pojave vidljivih rezultata.

Da su primjetni politički uplivi u Savjete javnog servisa RTCG i Agencije za elektronske medije, znali smo svi nakon nezakonite smjene pojedinih članova tog tijela. Čak ni sudske odluke u korist smijenjenih nisu bile dovoljne vlastima da stanje vrati u pređašnje. A kako se Javni servis ponaša, imamo priliku da gledamo svaku noć. Selektivno i pristrasno.

Postoji malo povjerenja u izborni proces i izborni sistem, koji mora biti revidiran, a Odbor za izborno zakonodavstvo nije radio, pokazavši pritom male rezultate. Logično je da bi jedino fer i slobodni izbori, koje bi sprovela tehnička Vlada, uz prisustvo opozicionih predstavnika i po dubini, bili garant da će se taj proces odvijati u skladu sa zakonskim regulama.

Da nema pomaka u korišćenju ili zloupotrebi korišćenja javnih resoursa u političke svrhe, viđali smo često. Najnovija afera „Koverta“ otrijeznila je sve koji su imali bilo kakvu nadu da će aktuelna vlast omogućiti slobodno izražavanje glasačke volje građana.

Za tezu iz Izvještaja da jačanje nezavisnog i profesionalnog sudstva mora biti osnaženo, čule su i ptice na grani, jer je očigledno da se u sudstvu primjenjuju dvostruki aršini.

Sve u svemu, režim je propustio priliku da snažnije krene ka rešavanju nagomilanih društvenih problema. Pritom se ne libeći da uporno radi na štetu svojih građana, ali i usporavanju puta ka EU. Poslednji je momenat da se krene najodlučnije u rešavanje spornih tačaka evropske agende.

U protivnom, bićemo neuspješna priča, a siti smo busanja u prsa zvaničnika kako smo lideri regiona i kako smo najdalje odmakli na evropskom putu.

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.