Категорије
Актуелно

МИТРОПОЛИЈА ЦРНОГОРСКО-ПРИМОРСКА ПОЗВАЛА ВJЕРНИКЕ

Нека се током Сабора вијоре само црквени барјаци

Митрополија црногорско-приморска позвала је све православне вjернике и људе добре воље да се сjутра окупе на Тројчиданском сабору, испред Саборног храма Христовог Васкрсења у Подгорици.

У истини Божијој и братској љубави позивамо све православне вjернике и све људе добре воље, којима су истина и правда на срцу, да се сjутра окупимо на Тројичиндански сабор пред Саборним храмом Христовог Васкрсења у Подгорици, пише у саопштењу Митрополије.

„Због очекиване масовности скупа дужни смо, у пастирској бризи за спасење душа и очување освештаног вjековног црквеног поретка, упутити пар важних напомена онима који ће сjутра бити присутни на Сабору.

Будући да ће се сjутра служити света литургија, треба да се зна да светом причешћу на сjутрашњој литургији могу приступити само они који су крштени у Православној цркви, који се труде да живе животом Цркве и који су постили тродневни пост, на који су сви вjерни били позвани уочи Сабора.

Такође, напомињући да су на Сабор добродошли сви који желе да се помоле и заузму јасан став за одбрану светиња Божијих и умножење братске љубави, благодарећи свим политичким и другим организацијама и појединцима који су изразили забринутост и спремност да учествују на Сабору, подсећамо да Сабор није место ни за какве идеолошке, политичке или националне симболе или пароле — нека се током Сабора вијоре само црквени барјаци и литије и нека се чују само молитве и ријечи уздања у Бога, које ће најбоље показати нашу одлучност да светиње бранимо и одбранимо уз помоћ Божију у миру и братској љубави. Црква окупља, а не разједињује, и то све верне без разлике. Како каже Апостол Павле: ’Нема више Јудејца ни Јелина, нема више роба ни слободнога, нема више мушког ни женског, јер сте ви сви један (човек) у Христу Исусу‘. Црква је по својој природи сабор — сабор Бога и људи, сабор људи међу собом, сабор неба и земље и она то треба и да остане, а никада да постане слушкиња било које државе, нације или идеологије. Само ако је таква — она је слободна. Стави ли се у службу било којег трулежног земаљског идеала, ма какав да је, губи своју јеванђелску снагу и издаје верност Богу живоме и своју мисију спасења човека и света.

Иако запањени свим неистинама и увредама које се ових дана пишу и говоре у, одавно незапамћеној, антицрквеној медијској кампањи, не треба да се смућујемо. Све се дешава по речи Господњој: ’Ако мене гонише и Вас ће гонити… Али све ће вам ово чинити због имена мојега, јер не познају Онога који ме посла‘. Бог није никад био у сили, него је увек и свугде Бог у правди. Само то ћемо на Сабору и да тражимо — правду Божију и правду људску за нашу Цркву, за наше светиње, за наше храмове, манастире и гробове предака.

Сутра будимо сви заједно у молитви против безакоња и одлучно за одбрану светиње, братско помирење и исцељење братомржње која трује Црну Гору, заогрнути вером, надом и љубављу шаљући јасну поруку да је једини прави пут – пут богољубља и братољубља“, закључује се у саопштењу Митрополије.

Izvor: iskra.co

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.