Категорије
Друштво

Mr Danijela Đurović, potpredsjednica Opštine Herceg Novi

DEPONIJA DUBOKI DO I DALJE NA ČEKANJU, IZ OPŠTINE APELUJU NA MORT DA POŠTUJE ODLUKU UPRAVNOG SUDA

Ni nakon što je krajem oktobra 2018.godine Upravni sud poništio rješenje Ministarstva održivog razvoja i turizma, praktično naloživši da Opštini Herceg Novi izda građevinsku dozvolu za prijeko potrebnu sanitarnu deponiju Duboki do, to očito nije bio dovoljno ubjedljiv argument za MORT da to dosad i učini.

Pomenuto ministarstvo je 2. juna 2015. godine izdalo građevinsku dozvolu za sanitarnu deponiju „Duboki do”. Potom je, presuđujući po tužbi MZ Morinj, odnosno opštine Kotor, Upravni sud Crne Gore poništio tu dozvolu, zbog sumnje da će deponija štetno uticati na morinjske izvore, a zatim je Ministarstvo održivog razvoja i turizma u maju 2017. obustavilo postupak izdavanja građevinske dozvole. Nova presuda od prošle godine kao da ne obavezuje MORT, a da je riječ o najozbiljnijem problemu saglasan je i Vladimir Arsić, direktor DOO „Čistoća”.

-Riječ je o ubjedljivo najvećem problemu grada. Ova firma, s ovakvim voznim parkom, neće moći da odvozi otpad za Bar, ukoliko se ne bude produžilo odobrenje za korišćenje privremene deponije Tisove grede nakon 1.januara i ukoliko se ne bude krenulo u realizaciju izgradnje sanitarne deponije Duboki do. Jednostavno, troškove ni sada ne možemo da izmirimo kada je riječ o ljudima koji obrađuju postojeću deponiju, a kamoli da otpad odvozimo za Bar, koji je odavde udaljen 90 km. Ne znam zašto državni organi ne reaguju, zašto sudovi ne donose konačne odluke, zašto se ne izdaje građevinska dozvola za Duboki do, ako je Upravni sud dao nalog? Premalo je vremena, a 1. jaunar će brzo doći. Ljeto dolazi, baš kao i vrijeme odmora za državnu administraciju, a od septembra do decembra se taj problem ne može riještiti, upozorava Arsić.

Dodaje da za deponiju treba obezbijediti novac, oko 7 miliona eura, obraditi prostor, dovesti put u pristojno stanje, a da vremena za realizaciju projekta, koji je blokiran četiri godine, praktično nema. Danijela Đurović, potpredsjednica Opštine, objasnila je da, iako je došlo do promjene zakonske regulative, u lokalnoj upravi smatraju da imaju pravo na izdavanje dozvole po osnovu dokumentacije koja je ranije priložena.

-Kako obustava postupka izdavanja građevinske dozvole nije nastala našom greškom i kako je Upravni sud krajem oktobra 2018.godine poništio rješenje ministarstva, smatramo da je kompletna dokumentacija još validna. Jedan od segmenata dokumentacije je i saglasnost Agencije za zaštitu životne sredine na elaborat procjene uticaja na životnu sredinu, koji je vremenski ograničen, objasnila je Đurovićeva.

Finansiranje moguće i kroz privatno-javno partnerstvo
Sredstva u iznosu od 2,3 miliona eura za realizaciju prve faze izgradnje deponije bila su obezbijeđena prije četiri godine, ali u lokalnoj upravi će sada morati da nađu novi način finansiranja. Finasiranje projekta, kako je obrazložila Đurovićeva, moguće je i kroz privatno-javno partnerstvo. Đurovićeva je istakla da bi prva faza obezbijedila odlaganje otpada u potpunosti na sanitaran način, u skladu sa direktivama EU.

-S obzirom na to da je odlaganje otpada profitabilan posao, smatramo da neće biti problema kod obezbjeđivanja sredstava, ali ostaje da se po dobijanju dozvole od ministarstva definište način finansiranja ovog projekta, kazala je Đurovićeva.

Izvor: dan.co.me


Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.