Категорије
Друштво

U HRAMU U POČEKOVIĆIMA LITURGIJSKI I SABORNO OBILJEŽEN DRUGI DAN TROJIČINDANA

Pomen za sve postradale

U selu Počekovići liturgijski i saborno obilježen je drugi dan Trojčindana i praznik Sveštenomučenika Joanikija, mitropolita crnogorsko-primorskog. Liturgijom u Crkvi Sv. Ignjatija Bogonosca načalstvovao je paroh jošički Nebojša Vulović, uz sasluženje paroha iz Baošića Ilije Motike, banjsko-rudinskog Radenka Koprivice i đakona Dragomira Vidakovića iz Bijele. Sveštenomučenik Joanikije postradao je od komunista zajedno sa sveštenoslužiteljima svoje mitropolije.

– Svake godine na ovaj dan sabiramo se u hramu u Počekovićima i vršimo pomen sveštenoslužiteljima postradalim od komunista, a iz našeg banjsko-rudinskog kraja ima ih mnogo. Molitveno pominjemo i Rista kosijerevskog, koji je služio u ovom hramu, a komunisti su ga ubili. Njegove mošti obretene su prošle godine i počivaju u Manastiru Kosijerevo – rekao je Koprivica.

U banjsko-rudinskom kraju ubijeni su i iguman kosijerevski DamjanTomić, jeromonasi Teofan Beatović i Arsenije Knežević, koji su postradali zajedno sa igumanom Manastira Dobrićevo Timotejem Kovačom. Komunisti iz Rudina bacili su ih u jamu Vidne kod Počekovića, a mošti su im izvađene 2013. godine i nalaze se u Manastiru Kosijerevo. Komunisti su u jamu Kotor kod Nikšića bacili vučedolskog paroha Vasa Popovića, koji je ubijen sa predsjednikom banjsko-vučedolske opštine Ristom Bjelicom, ali njihovi posmrtni ostaci do danas nijesu ekshumirani.

Trojčindanski sabor održan je i u selu Klenak, gdje je domaćin ove godine bio Momo Zečević sa porodicom. Crkveni odbor tamošnjeg hrama Sv. Save uskoro će početi radove na proširenju sale parohijskog doma u Klenku.

Izvor: dan.co.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.