Категорије
СНП

Saopštenje za javnost OO SNP Bar

SNP PODRŽAVA INICIJATIVU ZA FORMIRANJE OPŠTINE SUTOMORE
Opštinski odbor SNP Bar i njegov sutomorski mjesni odbor daju punu podršku inicijativi građana Sutomora za osnivanje, odnosno vraćanje statusa opštine ovoj mjesnoj zajednici.

Ustav Crne Gore jemči pravo na lokalnu samoupravu kao prirodno pravo, kao i evropska povelja o lokalnim samoupravama. S obzirom da je kod nas građanin nosilac suvereniteta i da neposredno odlučuje o kvalitetu života u svojoj sredini , ova inicijativa ima i dodatni impuls i u zakonodavnom okviru Crne Gore.

Peta dopuna Studije o društveno-ekonomskoj opravdanosti osnivanja opštine Sutomore rezultirala je pozitivnim mišljenjem svih ministarstava u Vladi CG, kao i relevantnih državnih uprava i zavoda, čime su ispunjeni svi uslovi za teritorijalnom promjenom.

Stoga je čudno da nakon svih pozitivnih mišljenja Ministarstvo finansija i javne uprave govore o racionalnosti ideje o povećanju broja opština kod nas.

Ministarstvo javne uprave je po osnovu sprovedene procedure i dostavljenih pozitivnih mišljenja nadležnih ministarstava i organa uprave bilo dužno da u samom mišljenju konstatuje pozitivan stav sa obzirom da je Studija urađena u skladu sa pravilnikom i na temelju zakona. Ovaj propust Ministarstva javne uprave ne može umanjiti formalnu i materijalnu ispunjenost zakonskih pretpostavki za osnivanje opštine Sutomore.

Da li se to neko prepao nove opštine Sutomore? Da li je nakon svih pozitivnih studija neko zaključio da nije dobro zbog političkih razloga izdvajati Sutomore iz Bara? Mi mislimo da je tako.

U odboru za osnivanje opštine Sutomore nema podjela, svi su jedinstveni da se mora prihvatiti realnost i da ovdje nije riječ o politici, već o ekonomskim parametrima, jer se pare odlivaju iz Sutomora u barski budžet, a da se veoma malo novca vraća. Pozitivno mišljenje iz Ministarstva javne uprave samo je potvrdilo višedecenijsku želju žitelja ovog primorskog mjesta da upravljaju sa svojim sredstvima i da ih ulažu u razvoj Sutomora.

Podsjetićemo, od višemilionske prodaje Maljevika Sutomore nije dobilo nista, a postoji još takvih lokacija u ovom dijelu opštine i hoćemo da se one valorizuju na pravi način. Stoga je u najmanju ruku neozbiljno da Ministarstvo finansija na studiju održivosti nove opštine nema primjedbi, čak njegovi predstavnici tvrde da ona ima potreban fiskalni kapacitet, a da onda ministar komentariše da je neracionalno osnivati nove opštine.

Njegovo privatno razmišljanje neka zadrži za sebe i pusti žitelje Sutomora i Čanja da se izjasne na referendumu, hoće li svoju opštinu ili ne. Opštinski odbor SNP Bar smatra da će buduća opština Sutomore biti racionalno organizovana, te da će biti pravi servis svih građana. To treba da nam bude svima cilj, kako bi stvorili pretpostavke i uslove za bolji život svih stanovnika ovog primorskog mjesta.

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.