Категорије
Друштво

TRINAESTOGODIŠNJA BJELOPOLJKA ANJA VOJINOVIĆ U MOSKVI

Među 50 najboljih iz 32 države

Trinaestogodišnja Bjelopoljka Anja Vojinović predstavljaće Crnu Goru na predstojećem Međunarodnom festivalu ruskog jezika, koji će se od 28. avgusta do 2. septembra održati u Moskvi.Naime, Anja se našla među 50 najboljih učenika iz 32 zemlje svijeta, koji su učestvovali na međunarodnom konkursu, koji svake godine organizuje Odsjek za razvoj međunarodne saradnje, na osnovu ukaza, odnosno naredbe predsjednika Ruske Federacije, a u okviru Strategije nacionalne politike Ruske Federacije do 2025. godine.
Anjin rad na temu „Kako sam zavoljela Rusiju” ocijenjen je najvećom ocjenom, što je i predodredilo ovu talentovanu djevojčicu da upravo ona bude jedini predstavnik naše države na pomenutom festivalu u Rusiji.
Njen mentor, a ujedno i otac, Miomir Mijo Vojinović, kaže da o njenom uspjehu najbolje govori to što je uspjela da se istakne među više od 1.000 učenika iz više od 30 zemalja.
– Ušli smo u ovu priču sa nadom i vjerom da pobijedimo. Anja je odmalena željela da posjeti Rusiju i da izučava ruski jezik, a ja kao roditelj i predavač sam se potrudio da joj pomognem da ostvari svoje snove. Zaista smo još uvijek pod utiscima, a žao mi je što još neko iz Crne Gore nije uspio da postigne zavidan rezulatar”, rekao je profesor ruskog jezika. Miomir Vojinović.
Kako je objasnio, konkurs je raspisan 1. februara i trajao je do 1. maja, a učenici su mogli pisati na šest različitih tema.
– Anja je odbarala da piše ne temu „Kako sam zavoljela Rusiju” i zapravo je to bio jedini individulani program, u okviru kojeg se ona našla među 50 najuspješnih. Sa druge strane, učenici uzrasta od 12 do 18 godina, mogli su o istoriji i tradiciji Rusije zapravo govoriti i kroz pozorišnu i muzičku umjetnost, Objasnio je profesor Vojinović.
On je dodao da je to zapravo samo prvi dio konkursa, te da će svi nagrađeni, zajedno sa svojim predavačima i mentorima, učestvovati i na Međunarodnom festivalu ruskog jezika.
– Tokom tih dana trajanja festivala planirano je mnoštvo kulturnih i sportskih programa, koji su zapravo i nagrada toj talentovanoj djeci, ali sa druge strane oni će tokom manifestacije imati i taj takmičarski dio, razne testove, tako da će istovremno i učiti i uživati, rekao je Vojinović. U okviru festivala učenici će biti u prilici da obiđu i Grad obrazovanja, koji je formirala Vlada Moskve.
– Planiran je koncert, na kojem će se predstviti i Anja, ali još uvijek nijesmo odlučili koje stihove će kazivati, dodao je Vojinović.
Podsjetimo, Anja Vojinović je ove godine završila osmi razred OŠ „Marko Miljanov” i to sa odličnim uspjehom, te se od nje očekuje da će prvenstveno sebe, a zatim svoj grad i državu predstaviti u najboljem svjetlu. I

Izvor: dan.co.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.