Категорије
СНП

Šćekić: Ne daj Bože da država Crna Gora počinje 21. majom 2006. godine

Potpredsjednik Socijalističke narodne partije i predsjednik opštine Berane Dragoslav Šćekić ocijenio je u intervjuu za Pobjedu da bi sve parlamentarne partije trebalo da učestvuju u radu na reformama izbornog zakonodavstva i budu dio konsenzusa. Nagovijestio je da je moguć povratak opozicije u Odbor za reformu izbornog i drugog zakonodavsta, ali uz tačno određene uslove i uloge kao i tehničku vladu čiji mandat ne smije biti manji od godinu dana. Šćekić ističe da je neupitan odnos SNP-a prema državnosti. Između ostalog naglašava da nikad, bilo ko iz SNP-a nije rekao da ne doživljava Crnu Goru kao svoju. Ipak, kako je naveo za SNP, 21. maj nije donio željeno pomirenje, “a reći ću i ovo: ne daj Bože da država Crna Gora počinje 21. majom 2006. godine!”

“SNP traži da se u Odboru dozvoli političkim subjektima da predlažu svoje predstavnike, bez isključivosti da to budu poslanici. To treba, prije svega, da budu pravni eksperti, koji mogu doprinijeti donošenju što kvalitetnijih odluka”, kazao je Šćekić.

Šćekić ističe da je neupitan odnos SNP-a prema državnosti. Između ostalog naglašava da nikad, bilo ko iz SNP-a nije rekao da ne doživljava Crnu Goru kao svoju.

“Kad već govorimo o 21. maju, smatrali smo da će se tim danom riješiti pitanje da li država Crna Gora ostaje u zajednici sa državom Srbijom, što smo mi željeli iz tradicionalno bratskih, prijateljskih, a bogami i ekonomskih odnosa, ili nastavlja samostalno, što je legitimno pravo drugih. Taj datum nije donio pomirenje, na žalost, i danas služi predstavnicima vlasti za stvaranje podjela, kako nacionalnih, tako i kulturnih, ekonomskih i svakih drugih. Po nama, 21. maj nije donio željeno pomirenje, a reći ću i ovo: ne daj Bože da država Crna Gora počinje 21. majom 2006. godine! Nemojte me samo uvjeravati da je veći prijatelj ovoj državi onaj koji je glasao za nezavisnost, a sada ne plaća porez ovoj državi. Ili je možda patriotizam biti za DPS, a gurati državu u ekonomski i privredni kolaps? Ja, niti bilo ko iz moje partije, takve patriote nećemo biti. Crna Gora kao ponosna država ima puno slavnih datuma, o čemu je precizno govorio i predsjednik Joković”, rekao je on.

Pita treba li da podsjeća na 13. jul 1878. godine kada je na Berlinskom kongresu naša država dobila međunarodno priznanje kao 27. nezavisna država u svijetu.

“Ili na trinaestojulski ustanak? Jesu li to datumi i godine za nekoga manje važni od 21. maja? Po meni nijesu. Dakle, samo u kontekstu postojanja važnih datuma iz slavne tradicije Crne Gore možete posmatrati izjavu prvog čovjeka SNP-a. To će vam reći i bilo koji funkcioner ili odani naš član. Ne želimo, niti dozvoIjavamo da od nas pravite neprijatelje ove države. Niti smo to ikada bili, niti ćemo ikada biti, za razliku od onih koji je svojataju, a sve rade protiv nje. O tome najbolje svjedoči i trenutna politička kriza i odsustvo pravne države. Crna Gora je naša država”, zaključio je on.

Vlast u Beranama stabilno funkcioniše, za razliku od primorskih opština, gdje se vlast koju čini opozicija sa državnog nivoa sama urušava kao u Kotoru ili Budvi. Odgovarajući na pitanje zašto je to tako Šćekić naglašava da se prije svega, mora biti jako odgovoran prema onima koji za njih glasaju i uvijek imati na umu kakvu su građani u tom trenutku željeli vlast.

“Ukoliko uspijemo to da savladamo i izdignemo se iznad trenutačnih, ma kakvih ličnih ili unutarstranačkih ciljeva. Žalim zbog Kotora. Oni koji su doprinijeli takvoj situaciji nek se zapitaju je li bilo koja funkcija ili interes bitniji od interesa građana. Potez Brune Lončarević pokazao je da su lični ciljevi bili na prvom mjestu. Očigledno da mnogi prije nje i ona lično nijesu svjesni vrijednosti opozicione uloge. Ovo je klasičan primjer političke korupcije za koju će morati da odgovara onoga trenutka kad u našoj državi zažive nezavisne sudske institucije. Možemo se slobodno zapitati da li su i građani, nesvjesno, možda dopustili neodgovorno ponašanje svojih predstavnika”, ocijenio je on.

Napominje da prije donošenja ovakvih i sličnih odluka, neka se samo zapitaju je li bilo koja funkcija važnija od poštenog i fer odnosa prema svojim biračima.

“Upravo na tom odnosu i na takvim osnovama funkcionišemo u Beranama, svjesni dvije najvažnije činjenice. Kao prvo, koalicija “Zdravo Berane” je sa političkim istomišljenicima toliko dobro vršila vlast u prethodnom mandatu da smo otvoreno postavili i zadatak sebi, uz veće, ali realne ciljeve, a to je kontinuitet uspješne saradnje sa našim sugrađanima, na dobro svih nas. Zapitali smo se kome da predamo vlast? Slabijima od sebe nikada! Odgovorno tvrdim da smo i u socijalnom odnosu prema našim građanima, zatim infrastrukturnom, sportskom i kulturnom nivou postali centar sjevera naše države. Moramo se zapitati da li imamo pravo da naše trenutne lične ili pak političke ciljeve stavimo u prvi plan i zanemarimo interes građana”, naveo je Šćekić.

Prema njegovim riječima kada ovo govori, plaši se da se ponovo dotiče Primorja, odnosno (ne)funkcionisanja opozicije u tim gradovima.

“I ja lično, i mi u SNP-u, imamo i imali bi pregršt zamjerki da uputimo našim koalicionim partnerima. Nimalo sitnih. Ali, između novog puta i stvaranja novih razlika, bili smo spremni na najveće kompromise. To je mnogo puta bilo i na našu štetu. Srećom, pokušaj rušenja SNP-a od strane režima, uz pomoć “domaćih plaćenika” propao je i mi opet vučemo punim jedrima naprijed uvjereni da bolja Crna Gora nije moguća bez punog učešća partije kojoj pripadam. Ovih dana Berane je jedno veliko gradilište sa isključivim ciljem što više naš grad približiti modernim evropskim sredinama, bez obzira što smo imali direktne opstrukcije sa raznih adresa, između ostalog i od izvođača radova”, rekao je on.

Na pitanje kakvi su odnosi sa ključnim partnerom Demokratskom Crnom Gorom u opštini jer je prije par mjeseci bilo čarki, pa i uvreda na nivou vrha partijskih centrala Šćekić napominje da je na organima njihove partije čvrsto odlučeno da neće prećutati ni najmanju laž, koju bilo ko, iz vlasti ili opozicije, pokuša širiti protiv SNP-a.

“U ranijim periodima znali smo i da prećutimo gnusne laži koje su širili o nama. To nam se obijalo o glavu. Kao partija, duboko utemeljena u crnogorskom biću, kao neko ko više od 20 godina pokušava stvarati ljepši ambijent za život, zbog hiljada časnih naših glasača bili smo prinuđeni da na svaku laž odgovorimo istinom, na podmetačinu činjenicom, na kvaran udarac da odgovorimo direktno u lice. Otuda i ta prepiska na državnom nivou sa koalicionim partnerima na lokalu. Ozbiljni smo i dugo smo u politici da bismo preko noći i preko koljena rušili nešto što smo mukom stvorili i odbranili u Beranama. Kao takvi, odgovorni prema našim Berankama i Berancima, funkcionišemo iz dana u dan, iz mjeseca u mjesec, ostvarujući zavidne rezultate na svim poljima”, kazao je Šćekić.

On kategorično ističe da nikakva tehnička vlada u kojoj bi opozicioni predstavnici bili statisti ne dolazi u obzir.

Izvor: borba.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

shares