Категорије
Друштво

Delegacije Opštinskih organizacija boraca NOR-a i SNP-a položile cvijeće

Počast ustanicima sa Crevnih prla

ANDRIJEVICA – Povodom Dana opštine Andrijevica, koji se obilježava 17. jula, delegacije Opštinske organizacije boraca NOR-a od 1941. do 1945. godine i Socijalističke narodne partije položile su cvijeće na spomenik u mjestu Crvena prla, gdje je 17. jula 1941. godine pukla prva ustanička puška u ovom kraju. Tom prilikom predsjednik boračke organizacije Milorad Vukić podsjetio je da je zahvaljujući herojskom podvigu ustanika Andrijevica postala prvo oslobođeno mjesto u porobljenoj Evropi.

– Možda je istorija tako htjela da zapiše svoju časnu ulogu, da pripremljena varnica u selu Trešnjevo, blizu Andrijevice, preraste u plamen na crvenoj zemlji blizu Lima u jednom julskom danu. Tada je revolucionarna aktivnost dobila veliku pokretačku snagu, a generacije tog vremena vjenčaše se s puškom i ovjenčaše slavom.

U porobljenoj Evropi od strane fašizma Andrijevica je tada postala prvo oslobođeno mjesto i da je sreće – bila bi na prvoj stranici istorije koju treba da uče djeca – kazao je Vukić.

Istako je da se u današnjim vremenima pojavljuju oni koji žele da krivotvore istoriju i oskrnave značajne datume.

– U poslednje vrijeme prisutno je nametanje talasa odbacivanja prošlosti koje dolazi od onih koji nemaju svoju istoriju, ili je ta njihova istorija tanka, ili prljava. Ima onih koji žele da zataškavaju ili prećute ovakav svijetli datum radi svojih ličnih interesa. Ali svi treba da znamo da se životi dati za slobodu ne smiju zaboraviti ni zapostaviti, kao što se ni istorijska istina ne smije sakriti. Sloboda je dragocjena svima koji je razumiju – poručio je Vukić.

Izvor: dan.co.me


Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.