Категорије
Друштво

ОБИЉЕЖЕН ДАН ОПШТИНЕ – ШЋЕКИЋ: Радимо у интересу грађана Берана

„Претходна година је донијела пријеко потребну стабилност, која је омогућила побједничкој изборној коалицији Здраво Беране да скупа са Демократама пружи максимум како би наш град могао да се развија у правцу стварања реалних претпоставки, као и да у многим сегментима будемо у центру збивања на сјеверу наше државе. Слободан сам констатовати да остварујемо резултате који заврјеђују пажњу. На сваком кораку су видљиви трагови наших радова и улагања. Све ово што радимо је искључиво са једним јединим циљем – учинити живот грађана Берана што бољим и квалитетнијим“, казао је предсједник општине Беране Драгослав Шћекић на свечаној сједници поводом Дана општине.

Свечаном сједницом у сали Центра за културу, данас је у присуству великог броја званица обиљежен 21. јул – Дан општине Беране.

Свечаности су присуствовали, између осталих, генерална директорица Директората за локалну самоуправу Снежана Мугоша, државни секретар Министарства Јавне управе Горан Јоветић, директор Управе јавних радова Решид Нухоџић, амбасадори Пољске и Хрватске, почасни грађани општине Беране – предсједник ФСЦГ Дејан Савићевић и генерални секретар Момир Ђурђевац, предсједник СНП Владимир Јоковић, председјник Демократске Црне Горе Алекса Бечић, посланик у Скпштини ЦГ Богдан Фатић, протојереј Драган Ристић, хаџи ефендија Рахим Муратовић, предсједник општине Будва Марко Царевић, затим представници црногорских општина, братских и пријатељских градова из иностранства, средстава јавног информисања, борачких организација, као и представници јавног, културног и привредног живота Берана.

Обиљежен Дан општине Беране

По традицији, сједницу је отворио и њоме пресједавао предсједник Скупштине општине Беране, Новица Обрадовић који је истакао да је 21. јул датум који нас посебно обавезује и чијим обиљежавањем одајемо почаст нашим храбрим прецима.

„Поштујући њих и њихово дјело поштујемо и себе и изражавамо свој однос према садашњости. Живот и развој једног града у потпуности зависи од правих исконских, материјалних и духовних вриједности, које су као нити преплетане и уткане у његове темеље“.

По његовим ријечима, Беране је град који на чврстим моралним, мултиетничким и прогресивним темељима егзистира у лимској долини од памтивијека.

„Препознавање сопствених природних, пољопривредних и туристичких капацитета и активирањем људских и привредних потенцијала уз тијесну сарадњу локалне и државне управе, увјерен сам да наш град у наредном периоду чекају још боља времена“, казао је он.

Обиљежен Дан општине Беране

Предсједник општине Драгослав Шћекић у свом излагању на свечаној сједници, између осталог, истакао је:

„Користим прилику да се захвалим свим партнерима који учествују у развоју нашег града, као што се захваљујем и Влади наше државе и ресорним министарствима на сарадњи. Свакако да ћу искористити овај моменат да искажем свој лични став да сарадња мора бити и јача и плодотворнија“.

Обраћање предсједника Шћекића преносимо у цјелости:

„Поштовани пријатељи,

Дозволите ми да, прије свега, поздравим наше данашње госте,

Његову екселенцију, амбасадора Републике Хрватске, господина Веселка Грубишића са супругом,

Његову екселенцију, амбасадора Пољске, господина Артура Дмоновског,

Његову екселенцију, амбасадора државе Палестине, господина Раби Алхантоулија,

Почасне грађане Берана, господу Дејана Савићевића и Момира Ђурђевца, представнике министарстава и државних институција, протојереја, хаџиефендију, драге колеге предсједнике општина, предсједнике скупштина, Заједницу општина, предсједнике и представнике побратимских општина, предсједнике политичких партија у Црној Гори – овдје присутне, предсједника Социјалистичке народне партије Црне Горе Владимира Јоковића и предсједника Демократске Црне Горе Алексу Бечића, предсједника беранске скупштине и одборнике, представнике борачких организација, добитнике звања и признања, представнике медија, драге моје Беранце, уважене госте,

Дозволите ми да  да вам упутим ријечи захвалности што сте нашли времена и простора да данас скупа подијелимо задовољство овог великог празника. Посебно ми је драго што овај наш празник пада недуго послије још једног великог датума за нашу државу. Недавно смо били у прилици да прославимо и 13. јул, да се подсјетимо 1878. године и чувеног Берлинског Конгреса, као и 1941. када је овај слободарски крај устао на ноге да се бори против авети фашизма. Тренутак да се сјетимо и прве школе и Ђурђевих Ступова. И зато нас и 13. јул и наш 21. јул посебно обавезују да у миру, заједништву и љубави наставимо да градимо Беране.

Претходна година је донијела пријеко потребну стабилност, која је омогућила побједничкој изборној коалицији Здраво Беране да скупа са Демократама пружи максимум како би наш град могао да се развија у правцу стварања реалних претпоставки да у многим сегментима будемо у центру збивања на сјеверу наше државе. Слободан сам констатовати да остварујемо резултате који заврјеђују пажњу. На сваком кораку су видљиви трагови наших радова и улагања. Све ово што радимо је искључиво са једним јединим циљем- учинити живот грађана Берана што бољим и квалитетнијим.

Користим прилику да се захвалим свим партнерима који учествују у развоју нашег града, као што се захваљујем и Влади наше државе и ресорним министарствима на сарадњи. Свакако да ћу искористити овај моменат да искажем свој лични став да сарадња мора бити и јача и плодотворнија, како не бисмо долазили у ситуацију да су поједина министарства некоме мајка, а некоме маћеха. Ово говорим искључиво у циљу спровођења управо Владине политике равномјерног регионалног развоја и напора да се разлике сведу на минимум, у шта ми састанак од прије пар дана са премијером државе улива оптимизам. Вјерујем да се у неко догледно вријеме и наш град може похвалити стандардом на нивоу богатијих градова макар са ових простора бивше нам заједничке- Југославије.

Као и увијек до сада, знање смо рангирали на прво мјесто, јер сматрамо да је то најважнији ресурс, у који морамо стално улагати. И ове године, као и претходних можемо да се похвалимо праксом подјеле бесплатних уџбеника за ученике беранских основних школа, као што су обезбијеђене и стипендије за студенте- таленте, награде за најбоље ученике основних и средњих школа, награде за остварене резултате на државним и међународним такмичењима. Док траје ова локална власт увјеравам вас да ће се та позитивна пракса улагања у знање и квалитет безусловно наставити и увећавати. Користим прилику да се захвалим једном броју школских установа на челу са нашом Гимназијом, са којом успјешно реализујемо одређене пројекте и програме. Данас могу са вама да подијелим задовољство што ће се програм Високе медицинске школе одвијати у нашем Универзитетском центру, као што исказујем отворено противљење ставу да зградом Универзитетског центра газдује ресорно Министарство умјесто локална самоуправа.

Настављамо са спровођењем одговорне социјалне политике, која је и раније красила нашу власт. Издвајањем значајних средстава за наше рурално подручје, односно породице са троје и више дјеце, јасно исказујемо свој став да су неопходна константна улагања како бисмо, са једне стране зауставили процес исељавања из наших крајева, а са друге стране бар мало олакшали и учинили пристојнијим живот на нашим сеоским подручјима. Тиме дајемо додатни подстрек да наше породице наставе свој живот и развојну пољопривредну политику и на селима, у чему нам све конкретније помаже Министарство пољопривреде.

Култура је огледало једног града. Зато смо и претходну годину обиљежили нашим традиционалним манифестацијама. Беранско културно љето, Ладица ђинђува по тргу просута, Тандрфест, Шлауфијада, Лимско срце, традиционални концерти за Дан општине и дочек Православне Нове године, ликовне колоније, концерти етно музике, позоришна умјетност, само су дио богатог културног програма који привлачи на хиљаде заљубљеника у ове гране или врсте умјетности.

Када је ријеч о спорту, с поносом истичем да је ово једна од најуспјешнијих у историји беранског спорта. Такмичари из наших клубова су освојили прегршт медаља на званичним међународним такмичењима. На Играма малих земаља у стрељаштву су освојене медаље: златна и бронзана, док су стонотенисери донијели бронзу. Такође, на Свјетском купу у Мароку стонотенисерке су се окитиле златом. Џудисти су освојили балканску медаљу, док су на Купу Европе узели учешћа наши такмичари у стрељаштву. Такође, клубови из нашег града дали су државне репрезентативце у атлетици, док је најбоља рукометашица друге лиге званично из наших Берана. Освајачи фудбалског купа Црне Горе су пионири Омладинског фудбалског клуба Беране. И на крају, на недавно одржаним МОСИ у Сокоцу наши спортисти су освојили тринаест медаља. Хвала им! За сваку похвалу и на понос нашем граду! Предивна Спортска хала са пратећим садржајима, стадион по међународним мјерилима широм отварају врата стварању нових беранских спортских бисера и постизању још бољих резултата. Са друге стране, сва ова модерна спортска инфраструктура даје нам за право да се надамо новим, не само  спортским, већ и туристичким и инфраструктурним изазовима и напретцима.

Обиљежен Дан општине Беране

Драги пријатељи,

Наше Беране наставља да се изграђује и иде у корак са модерним токовима. У томе свакако да главну ријеч има наша Агенција за изградњу и развој, која је, у сарадњи са Управом за јавне радове, током претходне године асфалтирала на километре путних праваца. Извршен је избор извођача радова за асфалтирање локалних путева, паркинга и улица у вриједности од 200.000 евра.  И данас сте били у прилици да видите радове на паркингу код Центра за културу, затим у улици Светог Саве, Драгише Радевића, Миљана Томичића, Талуму и тако даље. Осим наведеног уговорени су и радови на санацији коловоза у градским улицама у вриједности од 260.000 евра. Санирани су и насути и многобројни путни правци у мјесним заједницама, као што је извршена и израда нових праваца уличне расвјете у многим мјесним заједницама укупне дужине око десет километара. Овакве и сличне активности представљаће дио наших приоритета и у наредном периоду.

Велики број пројеката је реализован или се реализују уз помоћ наших европских пријатеља, којима се и данас најискреније захваљујем. Многи би остали само пусто слово на папиру да није пружене руке наших иностраних партнера. Разлог више да дамо свој људски и професионални максимум како би наша држава што прије била у Европској Унији. Тиме ће се отворити многобројна врата за економску сарадњу, која ће свакако бити приоритет наших будућих активности.

У оквиру регионалног стамбеног програма за Црну Гору завршена је изградња 94 стамбене јединице на Рудешу за смјештај избјеглих и расељених лица. Четири објекта трајног карактера вриједности скоро 4 милиона евра, завршена су свечаним уручењем кључева 26.марта ове године, којем су присуствовали наши инострани пријатељи на челу са амбасадорком САД Џуди Рајзинг Раинке и делегацијом  амбасадора Европске Уније у  Црној Гори, коју је предводио шеф мисије у Црној Гори господин Аиво Орав.

Напомињем да је у завршној фази реализација највреднијег европског пројекта у Црној Гори: Унапређење водоснабдијевања, изградња нове канализационе мреже и постројења за пречишћавање отпадних вода, вриједности близу тринаест милиона евра. Захваљујем се свим грађанима на стрпљењу, које су имали, морам рећи, због неодговорног односа извођача радова.

Такође, почели смо са реализацијом пројекта изградње Мини-хидроелектране на градском водоводу, вриједности око 700.000 евра. Прва смо општина у Црној Гори која је самостално кренула у реализацију оваквог пројекта.

Пројекат рециклажног дворишта са сортирницом. Наша општина је са Министарством одрживог развоја и туризма договорила сарадњу везано и за овај пројекат. Израда пројектне документације је завршена, наредних дана биће расписан тендер за избор извођача радова, а укупна вриједност је 1.600.000 евра.

У оквиру програма прекограничне сарадње Црна Гора- Албанија 2014-2020, за чију реализацију је опредијељено преко 2,7 милиона евра, општина Беране је потписала уговор о гранту, који се односи на реализацију пројекта „Зелена острва. Укупна вриједност пројекта је 470.000 евра, а вриједност донације је 400.000 евра. Ове године су организовани прекогранични тренинзи за запослене у јавним институцицијама, и одржана предавања у основним школама за преко 400 дјеце на тему рециклаже и селективног отпада. Извршена је набавка опреме-возила за комуналну полицију и Комунално предузеће у нашем граду. Активности се настављају и у наредном периоду.

 Још један европски задатак, који се успјешно реализује је пројекат „Једнаке могућности за све“, који реализују ДОО Водовод и канализација и наша општина, у оквиру грант шеме Завода за запошљавање Црне Горе. Пројекат се тиче Професионалне рехабилитације и активне политике запошљавања и запошљавања особа са инвалидитетом. Вриједност пројекта је 45.000 евра.

Такође, Мормонска црква у Црној Гори је помогла финансирање пројеката који се тичу водоснабдијевања за изградњу водовода у МЗ Калудра и Доња Ржаница укупне  вриједности око 120.000 евра, од чега је Мормонска црква донирала око 45.000 евра. Радови на реконструкцији и изградњи ових водовода су завршени 2018. године.

Обиљежен Дан општине Беране

Поштовани пријатељи,

Желим овај уважени скуп да подсјетим да је 2014. године реално остварив буџет износио 5.800.000 евра, док је сада 9.200.000, са тенденцијом да досегне цифру од дванаест милиона евра, и у том правцу користим прилику да се захвалим на подршци Министарству финансија. О потврди наше исправне економске политике говоре и позитивни извјештаји државних и независних ревизорских институција.

Наш град успјешно наставаља сарадњу са својим међународним пријатељима, својим блиским, побратимским и пријатељским  општинама. Сарадња са Чукарицом, Врњачком Бањом, Старо Нагоричанима, Аданом, Караисали, Терамом, Костромом, Дуделанжом, Одинцовом, Суботицом, Врбасом, Тополом и Грачаницом на наше задовољство на високом је нивоу. Прослављали смо и Дан Европе, као што смо са великим задовољством присуствовали обиљежавању Дана Русије, Сједињених Америчких Држава, као и прославама многих других европских држава. Све ово нам даје за право да и данас потврдимо недвосмислен став да смо спремни да хитамо ка породици демократских градова и друштава и да вјерујемо да нам је тамо и мјесто.

Препознати смо као средина љубави, толеранције, заједничког живота, складних међунационалних односа. Осуђивали смо и осуђујемо сваки вид насиља ма од кога долазио и било у ком правцу да је усмјерен. У нашем граду има мјеста за све људе добре воље, којима су Беране и наша држава у срцу. Наша сарадња са Епархијом будимљанско- никшићком била је и биће на највећем могућем нивоу. Користим и овај тренутак да поновим и свој лични, а сигуран сам и став већинских Берана: сарадња и наша подршка биће искључиво канонски признатој Српској православној цркви, односно Митрополији црногорско – приморској, на челу са митрополитом Амфилохијем, нашим епископом Јоаникијем и њиховим свештенством. Иако је данас свечани тренутак, сматрам за изузетно битним и потребним да искажем и поновим своје виђење и свој став, које имам и као вјерник и као поштовалац свих вјерских заједница, које постоје на овим просторима. У том правцу ћемо, као локална самоуправа, у оквирима својих максималних законских могућности помоћи изградњу храма Светог Симеона Мироточивог у нашем граду и тиме показати наш однос према светињама.

И ове године смо, са великим задовољством, а у сарадњи са Исламском заједницом и уваженим имамом организовали ифтар за наше суграђане исламске вјероисповијести. Наш суживот представља највеће богатство наших мултиетничких Берана, на које, без обзира на политичку или било коју припадност, морамо бити поносни.

Са посебном дозом захвалности се обраћам и нашој дијаспори, нашим грађанима у Србији, Босни и Херцеговини, Сјеверној Македонији, Словенији и Хрватској, која на различите начине помаже свом граду. Позивам их да наставе у том правцу, уз нашу јасну и недвосмислену подршку коју ће увијек имати. Такође, велику захвалност дугујемо и нашим привредницима, који улажу максималне напоре како би сачували свако радно мјесто, уз стварање реалних претпоставки за отварање нових. Приватни сектор и његов развој директно су везани и за развој нашег града. Рука сарадње са наше стране биће увијек испружена, и у наредном периоду планирамо конкретне кораке на обострано задовољство.

Сарадња са невладиним сектором, независним интелектуалцима је остварена кроз низ успјешних пројеката и наставља се и у наредном периоду.

На самом крају, захвалност дугујем свим нашим установама које својим свакодневним активностима доприносе развоју града. Хвала Беранкама и Беранцима, хвала мојим сарадницима, као и већини  запослених у локалним предузећима и установама, који су дио заједничких успјешних подухвата.

У име нових беранских побједа и заједничких прослава, нека нам је срећан Дан Берана!

Хвала вам! Живјело Беране – живјела Црна Гора!“.

Почасни грађани Савићевић и Ђурђевац

Обиљежен Дан општине Беране

Предсједник СО Беране, Новица Обрадовић је у наставку свечаности саопштио да је на сједници, одржаној 27. децембра 2018. године, Скупштина општине Беране је једногласно донијела одлуке о додјељивању јавног признања – звања почасни грађанин Општине Беране.

Звање почасни грађанин Општине Беране додијељено је Дејану Савићевићу, некадашњем врхунском спортисти – фудбалеру и актуелном предсједнику Фудбалског савеза Црне Горе и Момиру Ђурђевцу, секретару Фудбалског савеза Црне Горе, због значајног доприноса развоју спорта у Беранама. Фудбалски савез Црне Горе на челу са предсједником Дејаном Савићевићем и секретаром Момиром Ђурђевцем, у последњих неколико година континуирано је улагао у фудбалску инфраструктуру на подручју Црне Горе и Општине Беране. Реконструсан је фудбалски стадион и створени су висококвалитетни услови за развој спорта у нашој Општини, а велики допринос су томе дали челни људи фудбалског савеза, што их је и препоручило да Скупштина донесе одлуку и прогласи их за почасне грађане наше општине“, навео је он.

Обиљежен Дан општине Беране

Признања у виду повеље и кључева града, почасним грађанима уручио је предсједник општине Драгослав Шћекић.

Обиљежен Дан општине Беране

Присутни Савићевић и Ђурђевац су се захвалили на овако значајном општинском признању.

„Веома смо захвали а уједно и поносни на сарадњу ФСЦГ и Општине Беране. Поред успјешно реконструисане источне трибине фудбалског стадиона, настављамо са истим активностима када је ријеч и о западно трибиниј. Сматрамо да Беране, због свог географског положаја, представљају прави фудбалски центар сјевера Црне Горе“, навео је Савићевић овом приликом.

Захвалнице и похвале

Обиљежен Дан општине Беране

Одлуком предсједника општине Беране награђен је један број истакнутих појединаца и друштава.

Шћекић је захвалнице уручио предсједнику Међународне умјетничке вајарске алијансе – ИССА Лиу Јанг за свеукупни допирнос на пољу културне сарадње и пријем беранске међународне умјетничке колоније у поменуту организацију, затим пекари „Марковић“ за спонзорство манифестација у оквиру Беранског културног љета, као и компанији „Елелктрон“ за допринос промоцији и афирмације Берана, а похвале Милану Ђурашковићу, истакнутом пољопривредном произвођачу – сточару и Благоју Бабићу, за остварене резултате током студирања на Медицинском факултету.

Обиљежен Дан општине Беране

„Развој спорта, културе и градске инфраструктуре приоритети су Општине Беране“, казао је водитељ програма Васко Драговић и најавио кратак филм са најзначајнијим инфраструктурним улагањима и догађајима који су обиљежили претходну годину у беранској општини, а који је у наставку  програма приказан.

Обиљежен Дан општине Беране

У културно – умјетничком дијелу програма наступили су пјевачкa клапа „О’ Диве бел канто“, дјечји хор “Музичко срце“ који је извео химну фестивала “Лимско срце“ и етно пјевачица Даница Црногорчевић.

Поводом Дана општине Беране честитке су, између осталих, упутили предсједник Црне Горе Мило Ђукановић и предсједник Скупштине Црне Горе Иван Брајовић.

Обиљежен Дан општине Беране
Обиљежен Дан општине Беране
Обиљежен Дан општине Беране
Обиљежен Дан општине Беране
Обиљежен Дан општине Беране

Izvor: berane.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.