Категорије
Друштво

Шћекић: Васојевићи вјерни Српској цркви

Користим и овај тренутак да поновим и свој лични, а сигуран сам и став већинских Берана – сарадња и наша подршка биће искључиво канонски признатој Српској православној цркви, односно Митрополији црногорско-приморској, на челу са Митрополитом Амфилохијем, нашим епископом Јоаникијем и њиховим свештенством

Свечаном сједницом локалног парлемента, уз велики број високих званица, у Беранама је прослављен 21. јули, дан ове општине, који се на данашњи дан обиљежава у знак сјећања на тај датум са почетка Другог свјетског рата, када је у овом граду формиран први Одбор народног ослобођења у тада поробљеној Европи.

Предсједник општине Драгослав Шћекић је казао да му је “посебно драго што овај празник пада недуго послије још једног великог датума за нашу државу”. Он је истакао да у Беранама нема дилеме да је једина канонска црква у Црној Гори Црногорско приморска митрополија са митрополитом Амфилохијем.

Препознати смо као средина љубави, толеранције, заједничког живота, складних међунационалних односа. Осуђивали смо и осуђујемо сваки вид насиља ма од кога долазио и било у ком правцу да је усмјерен. У нашем граду има мјеста за све људе добре воље, којима су Беране и наша држава у срцу. Наша сарадња са Епархијом будимљанско- никшићком била је и биће на највећем могућем нивоу. Користим и овај тренутак да поновим и свој лични, а сигуран сам и став већинских Берана – сарадња и наша подршка биће искључиво канонски признатој Српској православној цркви, односно Митрополији црногорско-приморској, на челу са Митрополитом Амфилохијем, нашим епископом Јоаникијем и њиховим свештенством. Иако је данас свечани тренутак, сматрам за изузетно битним и потребним да искажем и поновим своје виђење и свој став, које имам и као вјерник и као поштовалац свих вјерских заједница, које постоје на овим просторима. И ове године смо, са великим задовољством, а у сарадњи са Исламском заједницом и уваженим имамом организовали ифтар за наше суграђане исламске вјероисповијести. Наш суживот представља највеће богатство наших мултиетничких Берана, на које, без обзира на политичку или било коју припадност, морамо бити поносни, рекао је Шћекић.

Он је и критиковао однос Владе Црне Горе према локалној управи.

-Свакако да ћу искористити овај моменат да искажем свој лични став да сарадња мора бити и јача и плодотворнија, како не бисмо долазили у ситуацију да су поједина министарства некоме мајка, а некоме маћеха. Ово говорим искључиво у циљу спровођења управо Владине политике равномјерног регионалног развоја и напора да се разлике сведу на минимум, у шта ми састанак од прије пар дана са премијером државе улива оптимизам. Вјерујем да се у неко догледно вријеме и наш град може похвалити стандардом на нивоу богатијих градова макар са ових простора бивше нам заједничке Југославије, казао је предсједник општине.

Он је подсјетио да је 2014. године реално остварив буџет износио 5. 800.000 евра, док је сада 9. 200.000, са тенденцијом да досегне цифру од 12 милиона евра и захвалио се на подршци Министарству финансија, додавши да као потврда исправне економске политике говоре и позитивни извјештаји државних и независних ревизорских институција.

На свечаној сједници уручене су повеље почасним грађанима Берана Дејану Савићевићу и Момиру Ђурђевцу, као и захвалнице појединцима, кинеском умјетнику Лио Јангу, пекари Марковић, трговинској компанији Електрон, пољопривреднику Милану Ђурашковићу и студенту Благоју Бабићу.

Свечаној сједници поводом Дана општине пруисуствовали су представници Владе Црне Горе, амбасадор Републике Хрватске, амбасадора Пољске, амбасадора државе Палестине, предсједници сусједних и побратимских градова и општина, предсједник заједнице општина, предсједник Социјалистичке народне партије Црне Горе Владимира Јоковића и предсједник Демократске Црне Горе Алекса Бечић.

Izvor: in4s.net

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.