Категорије
СНП

Saopštenje OO SNP Andrijevica

DOBIT SE VIŠE SLIVA U DŽEPOVE TAJKUNA NEGO U KASU OPŠTINE

Izjava lokalnog rukovodstva opštine Andrijevica da investicije u iskorišćenju hidropotencijala u visini od 20 miliona evra predstavlja podsticaj za razvoj ove siromašne opštine, u kojoj i je sada broj korisnika socijalne pomoći veći od broja zaposlenih , jasno govori o politici DPS i odnosa vrha vlasti prema sjeveru.

Realnost je sasvim drugačija a to govori i sam pogled na realizaciju Budžeta opštine u 2018.godini, i ostvarenog prihoda o koncesija po kojem je za naknadu za korišćenje voda opredijeljeno 53.415, 13 eura a za naknadu za korišćenje šuma 131.210,64 eura, što ukupno iznosi 184.625,77 eura. Ovaj iznos je mnogostruko manji od iznosa koji sami građani subvencionišu preko računa za struju vlasnicima mini hidrocentrala.

Broj radnika koji zasnivaju radni odnos i naknade koje ostvaruju po tom osnovu su zanemarljive u odnosu na profit koji ostvaruje jedna mini-hidro elektrana.

O (ne)sposobnosti lokalne samouprave dovoljno govori podatak da projekat mini-hidro centrale na gradskom vodovodu nije realizovan iako se sa realizacijom krenulo prije nekoliko godina i po tom osnovu su izgubljena ogromna sredstva.

Planirani prihod od 250.000 eura na godišnjem nivou, itekako bi dobro došao opštinskom budžetu i ta sredstva bi se mogla upotrijebiti za popravku uništene putne infrastrukture.

Stanje putne infrastrukture na teritoriji opštine više je nego katastrofalano, u većini slučajeva uništena je od strane neodgovornih koncesionara a poslednjih godina u istu se ne ulažu sredstva. 
Ono što je decenijama građeno olako se uništava i osim nasipanja puta, gdje se ulažu ogromna sredstva, samo u 2018.godini oko 180.000 eura, nema novih asfaltiranja i izgradnje novih puteva.

Sve više mladih ljudi napušta ove prostore u potrazi za boljim obećanim životom i ne vide ono što ova vlast pokušava već godinama da predstavi kao boljitak, jer korist od eksploatacije prirodnih resursa sliva se u mnogostruko većem iznosu u džepove tajkuna nego u kasu opštine.

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.