Категорије
Друштво

Милионске инвестиције за сигурно и квалитетно напајање

Предсједник Општине Беране Драгослав Шћекић и потпредсједник Раде Кљајић су са министарком економије Драгицом Секулић, представницима ЦЕДИС-а и извођача радова обишли дионицу далековода „Долац“ у Беранама на којој је реконструкција у току.

Предсједник општине Драгослав Шћекић подсјетио је да у претходном периоду је имало значајних проблема у напајању електричном енергијом, нарочито на сеоском подручју и оцијенио да ће ова инвестиција у великој мјери ријешити проблем грађана Берана.

Пројекат ревитализације средњонапонске и нисконапонске мреже, који реализује Црногорски електродистрибутивни систем, представља једну од најзначајних инвестиција у дистрибутивни систем током претходних неколико деценија и значајно ће подстакнути позитивне процесе у сјеверним општинама, саопштила је министарка економије Драгица Секулић.

Она је јуче са представницима, ЦЕДИС-а и извођача радова обишла дионицу далековода Долац у Беранама на којој је реконструкција у току. Секулић је, како су саопштили иу Министарства, казала да је посебно задовољна поштовањем планиране динамике и извођења радова. Додала је да вјерује да ће након реализације овог пројекта и осталих инвестиционих активности ЦЕДИС-а планираних за наредне три године , корисници дистрибутивног система имати значајно квалитетније напајање електричном енергијом, нарочито на руралном подручју.

ЦЕДИС, према трогодишњем плани инвестиција, у примарну и секундарну мрежу на подручју Црне Горе треба да уложи око 80 милиона еура, од којих око 50 милиона у ревитализациију и реконструкцију постојеће мреже и 30 милиона у изградњу нових дистрибутивних објеката- прецизирала је Секулић.

Она сматра да је тај пројекат највећа инвестиција у дистрибутивни систем од 80-их година прошлог вијека.

Из Министарства су саопштили да је за прву годину извођења радова у оквиру пројекта ревитализације опредијељено око 12,4 милиона еура за реконструкцију седам 10 кв далековода. Тренутно су у току радови на далеководима Грахово у Никшићу, Бијела у Шавнику, Губавач у Бијелом Пољу и Долац у Беранама, а ускоро се очекује и почетак радова на преосталим далеководима – Слап Зете у Даниловграду, Круте у Улцињу и Томашево у Бијелом Пољу.

Извршни директор ЦЕДИСА-а Зоран Ђукановић навео је да је задовољан што се пројекат реализује у сарадњи са компанијама из Црне Горе које ће и у наредном периоду бити ослонац ЦЕДИС-а у таквим и сличним пројектима.

Конзорцијум извођача радова чине фирме Мезон из Даниловграда, Електро Тим из Будве и Рамел из Никшића.

У оквиру пројекта биће реконструисано 910 километара мреже и 14.2 хиљаде стубних мјеста на средњонапонском нивоу, као и око 510 километара мреже са 14.57 хиљада стубних мјеста на ниском напону.

Izvor: berane.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.