Категорије
Друштво

Još jednom se pokazalo da živi duh bratstva i jedinstva

NEZABORAVNO DRUŽENJE BIVŠIH UČENIKA SVIH GENERACIJA KOTORSKOG RESURSNOG CENTRA ZA SLUH I GOVOR

KOTOR – Susret svih generacija koje su završile osnovno i srednje obrazovanje u Resursnom centru za sluh i govor „Dr Peruta Ivanović“ (nekadašnjem zavodu) u Kotoru, na dirljiv i veseo način okupio je preko 150 osoba iz svih gradova Crne Gore, kao i mnoge koji žive i rade u inostranstvu. Oni su imali priliku da uživaju u izletu Bokokotorskim zalivom, praveći đir brodom „Katica“ i oko dva peraška školja i nazad do Luke Kotor. U večernjim satima su uz muziku, igru, večeru i veliku tortu krunisali druženje u Poslovnom centru „Vukšić” u Radanovićima. Kako se nisu viđali 20-30 godina, na brodu je sve vrvilo od osmijeha, grljenja i poljubaca, a tu radost ovjekovječili su zajedničkim fotografijama i snimanjem iz drona.

– Ovo je kao „bratstvo i jedinstvo“, kao da smo braća i sestre, tako osjećamo jedni prema drugima. Hvala Milenku Boškoviću što je uspio da nas okupi. Bilo bi lijepo da ovakve susrete imamo svake godine – kaže Ernad Šutković iz Podgorice. Najstariji učesnik proslave je 83-godišnji Zdravko Vasić iz Herceg Novog, koji je presrećan zbog okupljanja na brodu, iako mnoge ne poznaje, jer su pripadnici mlađe generacije.

Milenko Bošković, pomorac iz Kotora, „glavni je krivac“ za ovaj susret, organizovao je proslavu koju su niz godina planirali, ali nisu uspijevali da se okupe. Ovoga ljeta je, uz podršku supruge Hane i Elene Lele Vujović, pronašao ljude dobre volje koji su im pomogli i olakšali organizaciju.

– Prvi put se okupljamo na ovaj način. Ima nas iz cijele Crne Gore, iz Njemačke, Švedske, Francuske, Italije, iz čitave Evrope, to su bivši učenici Resursnog centra koje je život odveo na razne strane. Imali smo želju da se okupimo na zajedničkoj proslavi svih generacija maturanata i uspjeli smo u tome. Zahvalni smo Rajku Čavoru,vlasniku izletničkog broda „Katica“, što nam je poklonio ovaj izlet. Pomogli su nam i Prva banka, Komunalno preduzeće Kotor, Resursni centar, preduzeće „Velestovo“, „Red- taksi“, a posebno Poslovni centar „Vukšić”, koji nam je dao veoma povoljne uslove za svečanost s večerom i živom muzikom, da pijemo i jedemo koliko hoćemo. Autoprevoznik „Blu lajn“ nam je obezbijedio prevoz do Radanovića. Imam sreću da poznajem sve ove ljude i da su mi svi izašli u susret. Naše Udruženje gluvih i nagluvih nije moglo da preuzme na sebe organizaciju ovog događaja, pa sam privatno morao da se zauzmem i okupim ljude – kaže Milenko za „Dan”.

Iz Rima je došla Sanja Lutovac,iz Pariza Elizabeta Junčaj, Belinda je stigla iz Splita, a Jasmina Hot je doputovala iz Hanovera, sve imaju svoje porodice, rade ili primaju penziju i sebe smatraju uspješnim. Bračni par Vladimir i Slavica Lutovac došao je iz Podgorice. Maja Samardžić iz Ulcinja od 1988. godine, kada je završila školu za frizere u Zavodu, osim sa kumom Šuhrom iz Bijelog Polja, nije se sretala sa drugaricama i drugovima iz razreda, a kamoli sa toliko bivših učenika iz svih generacija. Nakon 31 godinu, raduje se što prepoznaje neke prijatelje, a neke je jedva prepoznala i drago joj je što je evocirala uspomene s njima.

Brodom „Katica“ je upravljao kapetan Aleksandar Crvenko, a svi članovi posade su bili izuzetno ljubazni i pažljivi prema putnicima.

U večernjim satima na svečanoj proslavi, u ambijentu PC „Vukšić“ u Radanovićima, slavljenicima su se pridružili i profesori, bivši direktor Boro Kašćelan i sadašnji direktor Neđeljko Moškov,kao i najmlađi maturanti koji su završili školu ove godine.

Izvor:dan.co.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.