Категорије
Друштво

Svečano obilježena hramovna slava crkve Svete Petke u Sutomoru

Sveta Petka Trnova, hramovna slava crkve u Spičanskom polju kod Sutomora, svečano je danas ovdje obilježena crkveno-narodnim saborom.

Svetu Liturgiju služio je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, uz sasluženje sveštenika iz više parohija SPC.

Mitropolit je nakon Svete Liturgije kazao da primjer žrtve Svete Petke Trnove(Rimljanke) predstavlja putokaz i primjer žrtvovanja za pravdu Božju.

„Svi evropski narodi su prizvani da se ujedine u jedan – Božji narod, koji se klanja Hristu Bogu. Prizvani smo da svojom žrtvom, i žrtvujući sebe za druge, a ne druge za sebe, pridružimo se tom Božjem narodu, kao što se Sveta Petka žrtvovala za pravdu Božju, za Hrista i za Hrista surovo postradala“ – kazao je mitropolit Amfilohije.

On je kazao i da je nedopustivo što se 20. vijek pretvorio „u najzločinačkiji vijek u istoriji svijeta“. Kako je naglasio, zločin koji sprovode mnogi hrišćanski, evropski narodi nastavljen je i u ovom, 21.vijeku.

„To se najbolje vidi na bezumnom bombardovanju naše zemlje, na okupaciji i otimanju Kosova i Metohije od zlikovaca, koju brukaju onaj pošteni šiptarski narod“ – istako je mitropolit.

Svetoj Liturgiji i zajedničarenju koje je potom upriličeno, prisustvovao je i don Dejan Turza, župnik sutomorski .

Izvor: barskiportal.com

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.