Категорије
Друштво

U SAMOGRADU KOD BIJELOG POLJA PROSLAVLJENA HRAMOVNA SLAVA

BIJELO POLjE – Na praznik Svetog Velikomučenika Pantelejmona u istoimenom manastiru u mjestu Samograd kod Bijelog Polja arhijerejskom liturgijom, koju je služio episkop budimljansko-nikšićki Joanikije s brojnim sveštenstvom i monaštvom, proslavljena je hramovna slava.

Episkop Joanikije je kazao da u ovo najljepše doba godine, pored Svetog Velikomučenika Pantelejmona, proslavljamo i Svetog Klimenta Ohridskog.

Vladika je kazao da su u Samogradu temelji svetinje izronili ispod lica zemlje prizivajući nas ovom svetom mjestu.

– Evo već 15 godina se ovdje sabiramo i vršimo svete službe i upoznajemo se s tajnama ove svetinje. Našli smo i svete ktitorske mošti, žute se kao vosak. Ktitorski grob i donje i gornje crkve je ovdje. I mi se tako upućujemo u svoju prošlost i u vjekove koji su obilježeni djelovanjem svete vjere pravoslavne. Vjekove koji su iza nas, ali to za nas nije prošlost mrtva koja ništa ne znači, nego su to naši korijeni, naši temelji i svjesni smo iz kojih smo temelja iznikli i iz kojih smo korijena izrasli. Evo, danas slavimo dva velika svetitelja, jednog iz prvih hrišćanskih vremena, a drugog iz prvih vremena hrišćanstva kod Slovena – Svetoga Velikomučenika Pantelejmona, koga slavi cijeli pravoslavni svijet. Velikoga iscjelitelja, brzoga pomoćnika u svim nevoljama. Velikoga Božijeg ugodnika koji je Bogu ugodio i dok je bio na zemlji, naročito svojom mučeničkom krvlju, a poslije toga i blagodatnim zastupništvom za sve hrišćane koji mu se mole. Mnogi su hramovi i manastiri njemu posvećeni, poput ruskog manastira na Svetoj Gori, gdje se nalazi njegova sveta lobanja. A Sveti Kliment Ohridski, učenik je svete braće Kirila i Metodija. Nastavljač njihovog djela, propovijedi i Jevanđelja Hristovoga kod svih plemena. Razvio je sa svojim bratom Naumom Ohridskim veliku prosvjetnu književnu djelatnost, propovijedajući Jevanđelje Slovenima, opismenjavajući ih. I duboko smo uvjereni da smo hrišćanstvo u ovim krajevima primili od tog ognjišta ohridskog, pa ćemo ubuduće podjednako ovdje pominjati i Svetoga Klimenta zajedno sa Svetim Velikomučenikom Pantelejmonom – besjedio je vladika Joanikije.

Vladika Joanikije je kazao da nas Samograd sabira, prosvjećuje, vraća u pamet, nama samima i jedne drugima, privodi nas Bogu i svetima.

– Ovo je samo početak obnove iako je dosta urađeno, ali ovdje će trebati decenije da se pažljivo i stručno radi. Najvažnije je da se ovdje služe službe Božije. Naš otac monah Pantelejmon ovdje neprestano svoje molitve uznosi Bogu i svakome su otvorena vrata ovih manastira – kazao je vladika.

Otac Evstatije, starješina manastira, istakao je da je vjera davanje sebe.

– Baš kao i ljubav, ako nema žrtve, onda je to samo prazna priča. Tako i vjera nije neko osjećanje, uzvišeno razmišljanje, nego je vjera kretanje ka Bogu, živi odnos s Bogom i sa drugim ljudima naravno. Jer Jevanđelje nam govori da ne možemo reći da volimo Boga, a da mrzimo brata svoga. Duboko svjestan ove istine bio je Sveti Pantelejmon, čiji praznik danas proslavljamo, pa je bio pun ljubavi prema Bogu, ali i prema drugim ljudima. I njima je pomagao na mnoge i razne načine. A to njegovo ime Pantelejmon znači Svemilostivi, odnosno to bi bilo ime za Boga, koga je on propovijedao. Mi to njegovo ime na ovoj svetoj službi ponovimo mnogo puta, pa kažemo da je Bog blag i čovjekoljubiv, milosrdan… Sve kako bismo podstrekli našu pažnju, kako bismo zagrijali našu vjeru, da nam ne bi bilo teško da činimo možda ne onakva djela kakva je činio Sveti Pantelejmon, ali možemo da budemo njemu slični tako što ćemo se upodobiti u ljubavi prema Bogu i u ljubavi prema bližnjima, jer Bog zaista želi da svi dođu u poznanje njegove istine i njega. Da nas zagrli svojim zagrljajem ljubavi, kako bismo u tom budućem carstvu naslijedili život vječni kome neće biti kraja u vjekove vjekova, amin – besjedio je otac Evstatije.

Poslije osveštanja žita i presijecanja slavskog kolača, u porti drevne svetinje održan je tradicionalni svenarodni sabor.

Izvor: dan.co.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.