Категорије
Друштво

Омладина напушта Црну Гору јер више не вјерује у будућност државе

Обиљежава се Међународни Дан младих

Мапа миграција у Европи, у којој су приказани подаци ЦИА-е, показала је да је највећи пад броја становника забиљежен  у Црној Гори – готово пет исељених на 1.000 становника

Широм свијета данас се обиљежава Дан младих, који има за сврху да скрене пажњу на проблеме, културна и правна питања омладине. У Црној Гори, нажалост, овај дан све мање и маље младих људи обиљежава, јер већина одлази из својих градова у друге државе у потрази за бољим животом.

Црвени аларм одавно се огласио у Црној Гори када је у питању тренд исељавања из државе, али надлежне институције, чини се, да су нијеме и глуве за овај проблем.

Мапа миграција у Европи, у којој су приказани подаци ЦИА-е, показала је да је највећи пад броја становника забиљежен  у Црној Гори – готово пет исељених на 1.000 становника.

О томе зашто млади људи „бјеже“ из Црне Горе, колико је лоше економско уређење утицало на масовна исељавања, разговарали смо Вуком Вујисићем, једним од иницијатора покретања кампање „Нећу да идем“ која има за циљ да афирмише младе, да ипак, остану у Црној Гори.

Вук Вујисић

Кампања  „Нећу да идем“ је првобитно покренута у БИХ , јер и они такође имају проблем са негативним трендом одласка младих у иностранство. Ми смо кампању започели у Црној Гори јер смо видјели да све више наших пријатеља, другова и познаника одлази из земље у потрази за бољим животом. Тек касније смо схватили да се ради о веома опасном проблему по цјелокупно друштво јер Црна Гора је мала држава у којој живи нешто више од пола милиона становника, а ако се овај тренд одласка настави за пар година скоро да ће се број младих људи у Црној Гори преполовити. Забрињавајуће је то да држава до сада није водила евиденцију о одласку људи из Црне Горе , а знамо да многи оду а остану пријављени овдје . Политичари и доносиоци одлука до скоро  уопште нису говорили о овом проблему“, каже Вујисић.

Он додаје, да циљ није само да актуелизује проблем и да  мотивише младе људе да остану, већ да кроз разговоре са младима и истраживањима пронађу проблеме који тјерају младе одавде и да покушају  да натјерају  доносиоце одлука и друштво да их заједно решавају.

„Сваки други млади човјек планира да напусти Црну Гору а тај тренд само расте , млади већином одлазе због егзистенције тј. економских разлога чак њих 72% показују  ФЕС-ова истраживања и сматрамо да је ово проблем који се мора што прије решавати да сви заједно као друштво ујединимо снаге и почнемо да радимо на томе“,  објашњава он.

„Нећу да идем“

Казао је, да је кампања наишла на сјајне криктике, али и да су кроз кампању примијетили да млада популација Црне Горе одлази свакодневно из државе у друге Европске земље, а један дио њих се одлучи да посао и бољи живот потражи у Америци.

„Доста људи подржава кампању, али на прву лопту наилазимо на отпор јер многи кажу да је супер то што радимо, али не могу да нас подрже јер желе да оду. Наравно и многи људи у екипи „нећу да идем“ размишља да оде , али прије него што оду желе да покушају да промјене положај младих и да се кроз иницијативу изборимо за бољу социјалну и економску политику према младима. Позивамо све људе да прије него што оду подрже кампању и покушају да заједно са нама мијењају, јер ако не покушамо и побјегнемо без боре никад нећемо знати јесмо ли могли да успијемо“, нагласио је Вујусић.

Он даље објашњава које су то идеје, којима би, уколико се реализију, у многоме утицале да се смањи тренд исељавања становника из Црне Горе.

Држава би морала да младим паровима обезбиједи повољне станове као у Скандинавији гдје би плаћали минималну ренту и режује. Тражићемо да се врати дјечји додатак и да се побољша политика подстицаја младих предузетника као и увођење бесповратних кредита за младе пољопривреднике. Садашњи систем не омогућава младима да раде и да од тога стварају, већ се све своди на преживљавање. Држава мора да омогући младима услове да раде, зарађују и да формирају породицу, јер то је држава социјалне правде, а то пише у Уставу ЦГ“, рекао је Вујисић.

На крају је позвао све младе, али и остале да подрже кампању и да заједно дођу до решења, док не буде касно.

„Млади желе да раде, чист доказ за то је,  да је њих преко 6000 хиљада од почетка године  отишло да ради у иностранству,  гдје су много бољи услови чак и за странце . Омогућимо младима да живе и стварају у Црној Гори! Нећу да идем“, закључио је Вијисић.

Магистар филозофије Феђа Павловић сматра да разлога за емиграцију има колико и емиграната.

„Озбиљна је то животна одлука – спаковати куфер и закорачити у непознато – тешка, комплексна, лична и у принципу несводива на микроекономску, друштвено-политичку или било какву другу рачуницу“, каже Павловић у разговору за портал  ИН4С.

Истиче, да ваља примијетити двије ствари.

Прво, проблем емиграције није исто што и проблем тзв. „одлива мозгова“ – не напуштају нас најбољи ђаци, већ одлази ко год има икакву прилику да пође. Одлазе људи у печалбу да перу судове у Франкфурту и Бечу, да беру конопљу по Калифорнији и оправљају аута у радњи код рођака у Шведској. Није то, дакле, никаква „елитна“ емиграција ултраамбициозних каријериста за чије је планове Црна Гора превише мала, него општенародна бјежанија „трбухом за крухом“ – то јест, за могућношћу да се заради толико да се од те плате може живјети пристојно“,  објашњава.

Наш саговорник додаје, да је црногорска владајућа елита потпуно свјесна проблема високе стопе емиграције – како чињеничног стања, тако и његових узрока – те да по том питању не ради ништа.

„А зашто би? Не вјерујем да црногорска владајућа елита ово питање доживљава као сопствени политички проблем, нити као материјал за потенцијалну кризу легитимитета. Знате како кажу, емиграција је гласање ногама. Да, да… међутим, на изборима се гласа рукама, а ваљда сви знамо за кога гласа она црногорска дијаспора која у Црну Гору сврати на изборни дан“, закључује Павловић.

ЦГО: 50 одсто младих жели да напусти Црну Гору

Центар за Грађанско образовање истиче да је положај младих у Црној Гори неповољан и они остају једна од најмаргинализованијих група, додајући да изостаје системски одговор државе на проблеме са којима се суочава та популација.

Они су подсjетили да подаци из Студије о младима у Црној Гори 2018/19 опомињу да 50 одсто младих жели да напусти Црну Гору у потрази за бољом будућношћу.

„Под хитно се мора рјешавати и хронични проблем неусклађености између понуде образовања и потреба тржишта рада, кроз бољу комуникацију образовних институција, предузећа и других сектора друштва и израду заједничких планова у циљу формулисања стратешког одговора на овај проблем“, оцијенио је Сарадник на програмима у ЦГО, Милош Кнежевић.

Izvor: in4s.net

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.