Категорије
Култура

TRG OD ĆIRILICE: USPJEŠAN NASTUP CRKVENOG HORA „BRANISLAV NUŠIĆ”

Duhovni izraz bogate tradicije

C lanovi Crkvenog hora „Branislav Nušić” iz Kosovske Mitrovice oduševili su brojnu publiku na Trgu Svetog Stefana u Herceg Novom. Ova manifestacija posebnu pažnju pridaje značajnom jubileju – 800 godina samostalnost Srpske pravoslavne crkve što je i bio povod da hor koji uspješno vodi Petar Rakić bude gost „Trga od ćirilice” i izvede brojne duhovne pjesme.

I ovaj koncert je pokazao da je prošlost neraskidivo povezana sa sadašnjošću i predstavlja permanentnu dimeziju ljudske svijesti i neizbježnu komponentu institucija, vrijednosti i drugih obrazaca ljudskog društva. Ovo veče, koje je u cjelosti posvećeno dragim gostima iz Kosovske Mitrovice, potvrdilo je da u životu svake zajednice i svakog naroda ima perioda kada su istorijska saznanja zapretana u slojevima tradicije, običaja i kolektivnih sjećanja i oživljavaju se rijetko i prigodno. Tako je bilo i ovog puta.

U ime domaćina i jednog od organizatora Trga, prisutne je pozdravio protojerej Nikola Todorović.

-Sjajan je ovaj duhovni izraz koji smo imali na Svetoj arhijerejskoj službi u manastiru Savina da čujemo povodom krsne slave osnivača našeg Herceg Novog. Prenos moštiju svetog arhiđakona Stefana i način kojim su se predstavili svjedoči o tome da je duhono biće našeg naroda na Kosovu i Metohiji živo i usmjereno ka Bogu – kazao je on.

Hor je na svečanom konceru pod rukovodstvom dirigenta i osnivača Petra Rakića, izveo kompozicije najpoznatijih svjetskih autora pravoslavne duhovne muzike.

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.