Категорије
СНП

VLAST DA SPRIJEČI VANDALIZME U MANASTIRU BEŠKA

Socijalistička narodna partija Crne Gore najoštrije osuđuje pokušaj zastrašivanja monahinja u manastiru Beška na Skadarskom jezeru, jednom od manastira zetske Svete gore.

Mitropolit crnogorsko-primorski gospodin Amfilohije kazao je u izjavi za TV Novi da je nedavno došlo do incidenta u manastiru Beška na Skadarskom jezeru, kada je grupa Albanaca upala u manastir sa ciljem da zastraše monahinje, koje su na ovom mjestu našle svoj mir za molitvu. Prema kazivanju očevidaca, huligani tvrde da manastir pripada njima i da monahinjama nije mjesto tu.

Podsjećanja radi, Beška je ženski manastir koji datira još iz 14. vijeka i predstavlja zadužbinu Đurađa Balšića Stratimirovića i njegove žene Jelene Balšić, ćerke kneza Lazara Hrebeljanovića i knjeginje Milice.

Uprkos ovim istorijski poznatim činjenicama, to nije odvratilo provokatore od njihovog nauma. Mitropolija crnogorsko-primorska ima utemeljenje u duhovnom i državnom biću Crne Gore, te zato napadi na imovinu i njeno sveštenstvo ne doprinose mirnom suživotu građana u našoj državi.

Ovo nije prvi put da se nasrće na Mitropoliju crnogorsko-primorsku i incidenti su postali cesti u zadnje vrijeme. Ovakvi i slični povremeni ispadi, provokacije, ne doprinose međusobnom poštovanju i uvažavanju naroda koji žive u Crnoj Gori i ta bi činjenica trebalo da zabrine, najprije vlast koja tvrdi da je u ovoj našoj zajedničkoj kući sve u najboljem redu.

Dakle, vrijeme je da državni organi zaduženi za red i mir pravovremeno reaguju i spriječe ovakve vandalizme i na taj način zaštite objekte kanonski priznate crkve u Crnoj Gori.

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

shares