Категорије
Друштво

Унапређење знања и услова за запошљавање ОСИ

Општина Беране на позив Завода за запошљавање Црне Горе  реализује пројекат “Цјеложивотно учење”, који има за циљ унапређење положаја ОСИ и њихово укључивање у друштвене токове и тржиште рада кроз унапријеђене радне капацитете.

На конференцији за медије, коју су организовали извођачи пројекта грант шема намијењених особама са инвалидитетом, у сарадњи са Заводом за запошљавање Црне Горе, савјетник предсједника општине Беране Дарко Стојановић казао је да је Општина Беране озбиљан партнер, спреман на сарадњу везану за све врсте пројеката.

„Отворени смо за сарадњу, било да је ријеч о пројектима који се односе на укључење ОСИ или пројектима који стимулишу запошљавање и отварање нових радних мјеста, јер сматрам да је та проблематика тренутно број један, како на Сјеверу државе, тако и у цијелој Црној Гори. Једино ако неком заједничком акцијом дамо допринос тај проблем може да се ријеши на прави начин. Претходне пројекте смо успјешно реализовали и у наредном периоду ћемо се трудити у сарадњи са Заводом за запошљавање и са свим нашим партнерима, којима учествују на тим пројектима, да имамо што већи број пројеката и што више укључених ОСИ. Сама идеја ЗЗЗЦГ за овакав фонд и позив је изузетно значајна, зато што се особама са инвалидитетом, у данашње вријеме, када је много тешко доћи до сигурне егзистенције и посла, даје шанса да у неком сегменту изврше одређену врсту обука, а што је најважније, они најуспјешнији након завршетка пројекта остају стално запослени, било код приватних предузећа или код институција, као што је Општина Беране. Кроз активности нашег пројектног тима у општини Беране, трудимо се да особе са инвалидитетом укључујемо и у неке друге пројекте, гдје смјернице и позиви то дозвољавају. Ради се о пројектима који се финансирају из фондова амбасада и европских земаља. Кроз субвенционирање зарада од стране Завода имамо одређени број особа са инвалидитетом које раде у Општини Беране. Ти људи озбиљно схватају посао и добијену шансу искористили су на најбољи могући начин. То су наше колеге са изузетним учинком”, истакао је Стојановић.

Пројектом ће бити укључено 14 лица са инвалидитетом за обуку на раду и обуку код лиценцираних извођача за обуке.

„Укупна вриједност пројекта, у оквиру којег ћемо укључити 14 особа са инвалидитетом, је око 51 хиљаду еура. Десет особа проћи ће обуку за сервисера/ку рачунара, у Средњој стручној школи Беране, која је лиценцирани извођач програма образвања за одрасле, док ће се четири особе обучавати у ДОО СЦРИПТ – социјалном предузећу, које је основано кроз европски пројекат на којем су партнери били Општина Беране и Царитас. То предузеће постоји и ради у Беранама и запошљава искључиво особе са инвалидитетом. Након завршетка обуке, десет особа ће бити запослено током трајања пројекта, док ће двије особе остати запослене минумум девет мјесеци. Такође, поред поменутог, радићемо тренинге психолошке подршке, а у току је одабир учесника и опремање радних мјеста“, казала је пројект менаџер Маја Пешић.

За десет пројеката, у којима ће бити укључено 65 особа са инвалидитетом, а који ће бити реализовани на територији општине Беране, Завод за запошљавање Црне Горе (ЗЗЗЦГ) издвојио је 439.784 еура, кроз грант шему намијењену за финансирање пројеката запошљавања особа са инвалидитетом (ОСИ).

Шефица Бироа рада Беране, Бојана Арсовић, казала је да ће пројекти у нашој општини бити реализовани код десет извођача и њихових пројектних партнера.

“У овим пројектима биће укључено 65 лица са евиденције Бироа рада Беране, који ће у првом дијелу пројекта бити укључени у програм обуке за одређена занимања. Након тога 44 лица ће бити запослена код поменутих извођача или њихових пројектних партнера, у трајању од пет месеци, а након завршетка пројекта 23 лица ће остати да раде код извођача у најкраћем року од 12 мјесеци. Завод за запошљавање субвенционира зараде запоследних лица са инвалидитетом у бруто износу од 75 одсто за прву годину запослења. У другој години тај износ је 60 одсто бруто зараде, док је у свакој наредној години 50 одсто. То се односи на лица којима је Комисија за професионалну рехабилитацију утврдила лаки проценат инвалидитета – до 50 одсто, а за лица којима је утврђен проценат инвалидитета већи од 50 одсто, за сваку годину запослења ЗЗЗЦГ субвенционира зараде у износу од 75 одсто“, истакла је она.

Арсовић је нагласила да са територије општине Беране 59 послодаваца користи субвенције зарада, запошљавајући 92 лица, као и да је охрабрујуће што се тај број из мјесеца у мјесец повећава, али опет, према њеним ријечима, недовољно с обзиром на број лица са инвалидитетом, која се налазе на евиденцији.

Izvor: berane.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.