Категорије
Друштво

U Sabornom hramu odslužena Liturgija i moleban za početak nove školske godine

U nedjelju 1. septembra 2019. godine, u Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, odslužena je Sveta Liturgija kojom je načalstvovao protojerej-stavrofor Dragan Mitrović, a sasluživali su mu protojerej-stavrofor Dalibor Milaković, zatim protojereji: Miladin Knežević, Mirčeta Šljivančanin, Branko Vujačić, kao i protođakon ovoga hrama Vladimir Jaramaz.

Ove nedjelje na Svetoj Liturgiji sabrao se veliki broj vjernog naroda, kao i mnoštvo omladine, studenata i djece školskog i predškolskog uzrasta, budući da je danas takođe u toku Liturgije služen i moleban za uspješnu novu školsku godinu.

Sveštensvo Sabornog hrama se ištući blagoslov Božiji, molilo za dobro zdravlje, sticanje znanja i umnožavanje ljubavi kako đaka i studenata koji se spremaju za nastupajuću školsku godinu, tako i za sav prisutni vjerni narod.

Svima prisutnima, a naročito djeci besjedom se obratio sveštenik Sabornog hrama i koordinator Katihetskog odbora Mitropolije crnogorsko-primorske protojerej Mirčeta Šljivančanin, koji je ovom prilikom govorio o veličanstvenom održanom jubilarnom dvadesetom dječijem Pravoslavnom saboru na kojem su uzela učešća sva djeca polaznici škola vjeronauke širom Crne Gore, kao i o Školi vjeronauke pri Sabornom hramu u Podgorici, koja počinje sa radom za dvije sedmice, pozvavši pritom roditelje da upišu djecu koja još nisu polaznici ove Škole vjeronauke.

,,Kad god idemo na Liturgiju, mi u stvari draga djeco idemo kod Gospoda, da se sa NJim sretnemo i da se sa NJim sjedinimo. Evo i danas smo pošto počinje nova školska godina prizvali Božiji blagoslov na vas da budete dobri đaci da dobro učite i da dobro slušate svoje roditelje.“ – istakao je otac Mirčeta.

,,Mi smo juče imali Dječiji sabor na Cetinju, na kojem se okupilo više od 1,500 djece, dakle vaših vršnjaka i drugara koji su se igrali, pjevali, radovali susretu, radujući se Bogu i radujući se jedni drugima. Pravoslavni Dječiji Sabor u Crnoj Gori je najljepša manifestacija Crne Gore i tamo na Saboru dječijem je takođe uzeo glavnog učešća čuveni Minja Subota, čuveni Dječiji pjesnik i stvaralac koji je rekao da u cijeloj svojoj karijeri u kojoj je organizovao i uzeo učešća na mnogim manifestacijama posvećenim djeci nije vidio ljepšu i brojniju manifestaciju.“ – naglasio je on.

,,Ovdje će za dvije nedjelje početi časovi vjeronauke u Školi vjeronauke pri Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja koja broji preko 150 djece polaznika i koji su takođe učestvovali na ovom velikom Pravoslavnom dječijem saboru i koji su osvojili brojne nagrade na takmičenjima.
Zato pozivamo svu onu djecu koja još ne idu na veronauku, da se priključe ovdje svojim vršnjacima, da zajedno učite ovdje u ovom našem najljepšem Hramu i o Bogu i o svetiteljima i praznicima, odnosno, da učite o svemu onome što je dobro i blagosloveno. Pa da i vi djeco koja niste ove godine išli na Dječiji Sabor, da idete ako Bog da dogodine.“ – podsjetio je otac Mirčeta.

,,Neka ste blagosloveni, neka je blagosloven Bog naš, neka vam je srećan početak školske godine, da budete dobri đaci i da budete dobri roditeljima vašim!“ – poželio je na samom kraju svog obraćanja otac Mirčeta.

Nakon Svete Tajne Pričešća kojoj se veliki broj vjernog naroda prisajedinio, sveštenstvo djecu, kao i sve vjerne pokropilo vodicom za blagosloven i dobar početak školske godine i za svaki napredak i dobro u njihovom životu.

Izvor: Saborni hram Hristovog vaskrsenja

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.