Категорије
СНП

Slađana Kaluđerović, u izjavi za Vijesti

UVOZNI LOBI GUŠI DOMAĆINE

Žitelji Zete i dalje trpe posljedice maćehinskog odnosa kako lokalne, tako i vlasti u Podgorici i one na državnom nivou, pa je zadnji čas da se takvom žalosnom stanju stane na kraj, jer časni i vrijedni građani Golubovaca zaslužuju mnogo bolje uslove života.

Hroničnu nebrigu prema stanovništvu Zete možda najbolje oslikava činjenica da još uvijek na adekvatan način nije riješeno pitanje nedostatka pedijatra u Domu zdravlja u Golubovcima. Umjesto rješavanja tog akutnog problema nadležni se samo bave štancovanjem alibija. Zbog toga građani Zete i dan danas u slučaju potrebe za uslugama pedijatra u kasnijim popodnevnim i večernjim satima moraju ići u domove zdravlja udaljene i do 15 kilometara. Klub odbornika DF-Nova, PzP i SNP poziva nadležne da se više ne prave slijepi i gluvi, već da konačno preduzmu konkretne korake u rješavanju ove situacije, jer zdravlje djece predstavlja najveće bogatstvo i kapital svakog društva.

O nehajnom odnosu prema potrebama Zećana svjedoče i mnogi ruinirani lokalni putevi, a naredni kišni mjeseci samo će donijeti dodatne nedaće u saobraćaju. Da se postupa planski i domaćinski postojala bi evidencija lokalnih puteva kojima je potrebna rekonstrukcija ili izgradnja uz dodatne informacije o dužini puta, broju stanovnika, kao i fotografije koje vjerno prikazuju stanje u kojem se problematična ulica nalazi. Tako bi se, u skladu sa objektivnim kriterijumima, a na osnovu raspoloživih i predviđenih sredstava u budžetu pristupilo rješavanju ovog dugogodišnjeg problema. Nažalost, svjedoci smo da aktuelna vlast i izgradnju i rekonstrukciju lokalnih puteva koristi za promociju poznate politike diskrimininacije na osnovu partijske pripadnosti stanovnika.

Pored toga, na djelu imamo i konstantno prisutnu nestručnost pa se tako u kontinuitetu probijaju svi rokovi. Poslednji primjer koji to govori jeste izgradnja dionice dužine 200 metara putnog pravca prema Matagužima za šta je bilo potrebno bezmalo četiri mjeseca umjesto planiranih dva. Ukoliko je zadatak lokalne uprave da Zećanima otežava funkcionisanje, onda možemo reći da su u tome – jako uspješni.

Da je prodavanje magle jedini posao aktuelne vlasti pokazuje i to da se zvanično otvaranje Srednje stručne škole još uvijek nije dogodilo. Sve u vezi te škole je velika enigma. Školska godina je počela, ali zetska javnost nije upoznata sa načinom na koji je sproveden postupak izbora nastavnog i vannastavnog kadra. Nema sumnje da je i ovog puta na djelu bila politika partijskog zapošljavanja.

Odbornici našeg kluba su u prethodnom periodu ukazivali i na brojne neiskorištene potencijale i davali predloge za unapređenje turizma u Zeti, ali, po starom lošem običaju, vladajuća DPS struktura nije imala sluha za realizaciju tih ideja, već su im sebični lični interesi bili na prvom mjestu. Međutim, mi nećemo odustati od ideja i planova koji donose dobro svim građanima Zete. Insistiramo da se ideje koje smo izložili sprovedu kako bi imali pravu turističku ponudu koja će privući ljude iz regiona i svijeta. To su sitna ulaganja naspram koristi koju ćemo osjetiti valorizacijom naših resursa.

Da su interesi Zete poslednja rupa na svirali aktuelnoj vlasti pokazuje i način na koji je vođena poljoprivredna politika. Zeta je područje koje predstavlja sinonim za poljoprivrednu proizvodnju, ali je svih prethodnih godina favorizovan uvoznički lobi nauštrb domaće proizvodnje. Zadnji je čas da se prekine sa tom nakaradnom praksom i da država i naša opština konačno adekvatno stimulišu domaćeg proizvođača, jer ćemo samo na taj način svi imati višestruke benefite.

Dosta se od Zete uzimalo, a ništa joj se nije davalo. Zato će Klub odbornika DF-Nova, PzP i SNP obratiti posebnu pažnju na koncesioni akt za aerodrom Golubovci, koji bi Zeti trebalo da direktno donese milionske prihode, osim ukoliko opet ne bude oštećena i zakinuta. Takođe ćemo insistirati na regulisanju pitanja koncesija za šljunak i pijesak, jer je sadašnja praksa poklanjanja prirodnog bogatstva naše zemlje kontroverznim tajkunima – nedopustiva.

Tražićemo i razjašnjenje sitacije oko vodoizvorišta Boljesestre, kako bi vidjeli da li je u administrativnom zahvatu Zete i šta imamo od toga. Insistiraćemo i da enormna sredstva koja ubiraju iz Nacionalnog parka Skadarsko jezero, a koja se ne vraćaju ni u prirodnu, ni u lokalnu zajednicu, budu uložena u Zetu.

Jasno je da područje Zete pruža široku lepezu mogućnosti, koje lokalni čelnici ne umiju, ne znaju ili ne žele da iskoriste. Dužnost svih političkih struktura u Zeti je da im zalaganje za očuvanje interesa građana ovog područja bude na prvom mjestu. Ukoliko bi se vodila domaćinski, Zeta bi mogla da doživi prosperitet i postane ugodno i kvalitetno mjesto za život svih njenih građana. Za tako nešto potrebni su volja, znanje, strategija i politička hrabrost. Nažalost, lokalne vlastodršce karakteriše pohlepa za kovertama, pa su zarad sitnih interesa spremni da po ko zna koji put zažmure nad pljačkanjem Zete ili da čak i sami direktno učestvuju u toj nečasnoj radnji.

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.