Категорије
Друштво

Bistricu će svim silama braniti od uništitelja

MJEŠTANI I PRIVREDNICI ODLUČNI DA SAČUVAJU RIJEKU OD NAMJERE DA SE NA NJOJ IZGRADI MINI-ELEKTRANA

BIJELO POLjE – Građani i privrednici s područja Mjesne zajednice Bistrica neće dozvoliti gradnju mini-elektrane na istoimenoj rijeci i boriće se svim snagama da do toga ne dođe.To su poručili sa neformalnog sastanka, s kojeg su poslali poruku da se rječni dragulj ne smije devastirati.

Mirsad Idrizović, vlasnik ribnjaka „Optikon” u Bistrici koji proizvodi najviše ribe u Crnoj Gori, poručio je povodom najave izgradnje mini – elektrane na Bistrici od strane koncesionara konzorcijuma „Bistrica Klin Enerdži”, da će svi bez izuzetka, osim onih koji su korumpirani, biti protiv tog nauma.

Idrizović poziva Ministarstvo održivog razvoja i turizma i Agenciju za zaštitu prirode i životne sredine da ne dozvole izgradnju mini-elektrane, jer bi to, kako je rekao, bilo ubistvo čitavog kraja. On navodi da ribnjak koji je u njegovom vlasništvu proizvodi oko 200 tona ribe godišnje i da vode nema dovoljno za mini-elektranu.

Idrizović apeluje da se sačuvaju priroda i Bistrica, jer ljudi žive od te rijeke.

-Onog momenta kada se ona ugasi, a ugasila bi se s tom elektranom, ubiće i biljni i životinjski svijet u rijeci, upozorio je on.

Mještanin Bistrice Fuad Lukač takođe se protivi izgradnje mini-elektrane na Bistrici.

On navodi da bi, s obzirom na to da su u toku veliki radovi na valorizaciji Đalovića pećine, to bilo pogubno i za tu veliku investiciju, koja je od velikog značaja za sve žitelje Bistrice.

-Posledice su velike, ako se to dozvoli.Pored ostalog, za poljoprivredu i stočarstvo, što će podstaći i iseljavanje iz ovog kraja. Svi ćemo biti složni da ne dozvolimo izgradnju mini-elektrane. U to sam se uvjerio kroz komunikaciju s ostalim mještanima Bistrice. Skoro svi se protive izgradnji mini-elektrane- tvrdi Lukač.

Fekrim Zoronjić, koji takođe živi u Bistrici, kazao je da se protivi izgradnje mini -hidroelektrane, podsjetivši da se trenutno izvode veliki radovi na izgradnji žičare ka Đalovića pećini.

-To je mnogo veća dobit ne samo za građane Bistrice već i za sve građane Bijelog Polja nego neka mini-elektrana, koja će samo uništiti i biljni i životinjski svijet, istakao je Zoronjić.

Zovu građane i političare da ih podrže
Fekrim Zoronjić poziva ne samo mještane Bistrice već i građane Bijelog Polja da ih u što većem broju podrže. On je pozvao i predstavnike političkih partija da se preko svojih opštinskih odbora javno izjasne da li su za izgradnju mini-elektrane na Bistrici ili se tome protive, a resorno ministarstvo i Vladu da donesu rješenje o zabrani izgradnje.

Izvor: dan.co.me
Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.