Категорије
Друштво

Храмове је народ градио и они њему припадју

БЕРАНЕ – Црквено-народним сабором у Лијевој Ријеци јуче је прослављен празник Пренос моштију Светог Александра Невског, завјетне славе Васојевића, чији је овогодишњи домаћин било братство Лакушића. Том приликом литургију у цркви Светог Архангела Михаила на Ножици служили су протојереј старофор Бранко Тапушковић и јереји Раде Радевић и Милош Лучић.

Васојевићи сваког 12. септембра објељежавају славу Светог Александра Невског, руског војсковође и свеца, кога су главари овога племена још од шездесетих година 17. вијека прогласили својим заштитником, јер су на тај дан извојевали велику битку против Турака.

Завјетну славу Васојевића путем телеграма из Београда честитали су почасни председник Удружења Васојевића проф.др Милија Зечевић и актуелни председник удружења Васојевића генерал др Лука Кастратовић.

– Срећна завјетна слава Васојевића, највећег српског племена Немањића соја, Свети Александр Невски, заштитника православља, великог руског кнеза и свеца руске православне цркве, који је 2008. године проглашен за највећу личност руске историје, а постао је симбол борбе за очување православља. Ово је прилика да се још једном подсјетимо на своје великане, своје предке, који су под заштитом Светог Александра Невског доносили слободу и славу племену Васојевића, потомака славних Немањића. Уз искрене честитке изражавамо и подршку да следеће године прославимо завршетак изградње храма Светог Симеона Мироточивог у Беранама – наводи се у телеграму.

Izvor: dan.co.me






Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.