Категорије
Друштво

Prosvjetna zajednica najavila okupljanje ispred ministarstva prosvjete

Povećajte plate ili protest 22. septembra
Prosvjetna zajednica Crne Gore najavila je da će 22. septembra 2019. održati protestni skup prosvjetnih radnika „Lekcija 1“ jer je profesorima degradiran ugled, plate su im ispod državnog prosjeka i nemaju riješeno stambeno pitanje. Predsjednik Prosvjetne zajednice Krsto Vuković istakao je da je profesorima ukinut regres, zimnica, nadoknada za prevoz, a tu je i brisanje ili skraćivanje časova i predmetnih programa, 20 godina jalovih obećanja, neriješen ili nedostižan stambeni status, neuključivanje stručnjaka iz prakse u kreiranje obrazovne politike koja se sprovodi uglavnom ad hok i bez valjane analize i adekvatne pripreme, beskrajna i besmislena administracija, nezaštićenost od nasilnih učenika i roditelja, političko zapošljavanje, nepotizam, mobing i samovolja direktora.

– To nezadovoljstvo, nažalost, godinama samo raste i ne nailazi na bilo kakvo razrješenje. Istovremeno, raste i broj izlizanih, ispraznih saopštenja pod velom demagoške retorike osvjedočenog začaranog kruga nemoćnog, anemičnog, servilnog sindikata i birokratizovanog, politizovanog Ministarstva prosvjete. Zbog takve situacije, zbog višegodišnje ogorčenosti ogromnog broja prosvjetnih radnika, Prosvjetna zajednica Crne Gore odlučila je da putam javnog nastupa, mirnim građanskim protestom ukaže još jednom na alarmantno stanje i osim iskaza nezadovoljstva, precizno i jasno artikuliše zahtjeve nadležnim institucijama – ističe Vuković.

Prosvjetna zajednica traži da se poveća plata prosvjetnim radnicima i vannastavnom osoblju u obrazovnim ustanovama za 25 odsto.

– Tražimo da se profesorima sa 20 i više godina staža daju stambeni krediti po istim uslovima pod kojima ih je dobio ministar prosvjete za 3 godine rada. Tražimo urgentno donošenje odluke o plaćanju nadoknade za prevoz do promjene Granskog kolektivnog ugovora i konačnog rješenja; povećanje iznosa za jubilarne nagrade za 200% i redovnu isplatu najkasnije mjesec dana po prispjeću zahtjeva; urgentno formiranje komisije za smanjenje administrativnih obaveza nastavnika; uvođenje statusa službenog lica za prosvjetne radnike; vraćanje opšteobrazovnih predmeta na prethodni nivo zastupljenisti; tražimo da logika bude obavezan predmet u gimnazijama, etika obavezni predmet u svim smjerovima, građansko obrazovanje obavezan i šah izborni predmet u osnovnim školama; tražimo urgentno formiranje komisije za procjenu usklađenosti predmetnih programa i udžbenika s imperativom hitnog raspisivanja neophodnih konkursa; hitnu reviziju poslednje odluke o smanjenju fonda časova obaveznih izbornih predmeta; hitnu reviziju školske lektire; vraćanje supervizora u proces eksterne mature; promjenu pravilnika za viša zvanja; promjenu pravilnika za dodjelu nagrada prosvjetnim radnicima i učenicima, objavljivanje na zvaničnom sajtu konkursne dokumentacije za direktore obrazovnih ustanova – naveo je Vuković zahtjeve Prosvjetne zajedncie.

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.