Категорије
Друштво

U okviru IFAD programa počela modernizacija saobraćajnica u beranskim selima

Asfalt na preko pet kilometara puteva

Radovi na asfaltiranju puteva, koje Opština Berane u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i ruralnog razvoja, sprovodi u okviru IFAD programa započeti su prije nekoliko dana. Radi se o projektu koji se tiče stvaranja klastera i transformacije ruralnih područja (RCTP), i koji traje pet godina. Iz lokalne uprave navode da im je ove godine u sklopu ovog projekta odobreno asfaltiranje sedam puteva u dužini od oko pet kilometara, kao i sanacija vodovoda u mjesnoj zajednici Zagorje. Radi se o putevima: Garaža Dapsiće – Petnjik u dužini od 560 metara, Magistrala – Dapsiće u dužini od 1200 metara, Petnjik – Zagorje u dužini od 1320 metara, Babino – Kruške u dužini od 400 metara, Zagrađe – Dolina Cikića u dužini od 450 metara, Zagrađe – Brdo Trifunovića u dužini od 600 metara i Bubanje – Kačmor u dužini od 500 metara. Rok za izvođenje radova je 60 dana od dana potpisivanja ugovora. Iz lokalne uprave ističu da radove izvodi preduzeće Štrabag i da se nadaju da će zacrtani poslovi biti završeni u predviđenom roku.
Projekat traje pet godina i ima veliki značaj za seosko područje naše opštine. Projekat se osim u Beranama sprovodi u još pet opština u Crnoj Gori. Projekat ima dvije komponente gdje se prva odnosi na stvaranje klastera i pomoć poljoprivrednim proizvođačima za podizanje kapaciteta primarne proizvodnje kroz nabavku stočnih grla i mehanizacije, kao i prerađivačkih kapaciteta, a druga komponenta se odnosi na transformaciju ruralnih područja kroz investicije u putnu i vodnu infrastrukturu. Ovo je druga godina projekta koji traje do 2023. godine. Trenutno se pristupilo asfaltiranju puteva u našoj opštini. Nakon završenih radova imaćemo još pet kilometara asfaltiranih saobraćajnica što je značajna stvar za naša sela – ističu iz lokalne uprave.
Naglasili su da se projekat sprovodi u šest beranskih mjesnih zajednica.
Kako nijesu sve opštine obuhvaćene ovim projektom tako nisu ni sva sela u opštini Berane, već određene zone koje su eksperti angažovani na projektu odredili kao dobre za razvoj Klastera sjemenskog krompira i Klastera mesa. U opštini Berane projekat se sprovodi u šest mjesnih zajednica. Prošle godine u prvoj godini projekta asfaltiran je put u mjestu Dragosava u dužini od 1286 metara. Preko projekta bilo je odobreno asfaltiranje 1000 metara puta u Dragosavi, a Opština je ostalih 286 metara finansirala u iznosu od sto odsto kako bi se zaokružila cjelina – naveli su iz lokalne uprave.

Mještani oslobođeni izdataka
Iz lokalne uprave podsjećaju da je učešće lokalnog stanovništva u pomenutom projektu trebalo da bude pet odsto od utvrđene vrijednosti. Međutim, kako navode, Opština je tu obavezu preuzela na sebe. Projekat je koncipiran tako da je učešće Opštine 20 odsto, a učešće lokalnog stanovništva pet odsto. Međutim, Opština je preuzela obavezu mještana kako bi smanjila njihove izdatke, znajući da se lokalno stanovništvo suočava sa brojnim egzistencijalnim problemima. To je još jedna potvrda da naša Opština poseban značaj pridaje našim selima, u želji da se, kroz različite vidovi pomoći, zaustavi sve izraženija migracija lokalnog stanovništva – istakli su iz lokalne uprave.
Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.