Категорије
СНП

Kao dio buduće vlasti daćemo doprinos da država izađe iz krize

Marija Radinović, analitičarka u Medijskom centru SNP CG


U svijetu se danas obilježava 15. septembar, Međunarodni dan demokratije. Ovaj datum su Ujedinjene nacije 2007. godine proglasile danom borbe za ostvarenje demokratskih ideala, sa ciljem snaženja programa posvećenih uspostavljanju i podsticanju demokratije.

SNP CG smatra da u Crnoj Gori demokratske vrijednosti još uvijek nisu zaživjele na pravi način, čemu je najviše doprinijela tridesetogodišnja nesmjenjiva vlast DPS-a.

Korupcija, organizovani kriminal, uhlebljenje „zaslužnih“ funkcionera i njihovih srodnika, pritisci na medije, krađa izbora, progon neistomišljenika iz političkog i civilnog sektora, samo su neke od anomalija crnogorskog društva, na koje su mnogo puta pažnju skretali i zvaničnici Evropske unije, čija članica Crna Gora želi da postane. Državne institucije, u kojima rade članovi vladajućih partija spremni da na svaki način zaštite interese najviših funkcionera i njihovih porodica i koje još uvijek nisu ostvarile samostalnost u odlučivanju i djelovanju, daju ogroman doprinos opstajanju ovakvog nakaradnog sistema.

Iste probleme uočili su i naši građani, pa sva istraživanja javnog mnjenja pokazuju pad povjerenja građana u Vladu, Skupštinu, sudstvo, ali i nosioce političkih funkcija.

Naravno, svjesni smo da krivica nije samo na jednoj strani i da predstavnici opozicije moraju preuzeti svoj dio odgovornosti za procese koji su u toku. Zato, želimo da pozovemo opozicione kolege da shvate ozbiljnost trenutka u kojem se nalazimo, da prestanu sa međusobnim svađama, napadima i optužbama i da svi zajedno počnemo da radimo na pripremi prvih fer i slobodnih izbora u Crnoj Gori, što građani očekuju od nas. Samo na taj način oni će postati aktivni članovi društva, zainteresovani za probleme zajednica u kojima žive, ali i cijele države, što je suština svake uspješne demokratije.

SNP CG, kao partija nastala iz naroda, sa ciljem da se bori za demokratsko, uređeno društvo, vladavinu prava i ravnopravnost svih, spremna je da bude dio prijeko potrebnih promjena i da dâ puni doprinos poboljšanju društveno-političke situacije u Crnoj Gori. Kao dio buduće vlasti učinićemo sve da naša država izađe iz krize koja je potresa već godinama i da što prije postane članica evropske porodice naroda, sposobna da se nosi sa izazovima savremene demokratije.

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.