Категорије
Друштво

U Nacionalnom parku Prokletije održana manifestacija „Dan katuna“

U prirodi i zdravoj hrani uživalo 90 učesnika

PLAV – U organizaciji Javnog preduzeća „Nacionalni parkovi Crne Gore“ i Nacionalnog praka „Prokletije“ u dane vuikenda ljubitelji prirode uživali su u manifestaciji „Dan katuna”. Na ovoj manifestaciji zdaravog života na Bajrovića katunu bilo je oko 90 učesnika.

Za ljubitelje aktivnog odmora organizovana je pješačka i biciklistička tura Bajrovića katun – Hridsko jezero – Bajrovića katun, nakon čega su posjetioci imali priliku da probaju i tradicionalne gastronomske specijalitete sa područja Prokletija.

Direktor NP „Prokletije“ Admir Lalić kaže da je zadovoljan početkom manifestace, kako brojem učesnika, tako i relizovanim aktivnostima. Lalić najavljuje da su se dogovorili da ova manifestacija postane tradiocionalna i da je naredne godine organizuju u dolini Grebaje. On naglašava da je cilj uprave NP „Prokletije“ promocija planinskog i katunskog turizma, koji će biti brend Prokletija.

– Realizujući programske aktivnosti održana je manifestacija „Dan katuna“. Manifestacija je ove godine organiozovana na Bajrovića katunu gdje su brojni posjetioci mogli da planinare od katuna do Hridskog jezera, te da voze biciklističku turu, u kojoj smo se zadržali oko sat vremana, u okolini parka. Nakon planinarenja i vožnje biciklom okupili smo se na katunu kod domaćina Redžematovića gdje je bila priređena degustacija tradicionalne hrane koja je tipična za ovaj prostor. Najavili smo da ćemo naredne godine 14. septembra, Dan katuna održati u dolini Grebaje gdje će biti organizovano međunarodno takmičenje u strižbi ovaca. Namjera nam je da u narednom periodu na ovom našem području posjetimo što više katuna u cilju promocije planinskog turizma. Cilj nam je da podignemo svijest lokalnog stanovništva koje boravi na katunima o planiskom turizmu i da privučemo više turista na ove prostore, te da brendiramo tu našu ponudu sa Prokletija. Trudićemo se da lokalno stanovništvo što više koristi katune i da pripremaju tradicionalnu hranu koju mogu ponuditi turistima i uvećati svoj prihod – ističe Lalić.

Izvor: dan.co.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.