Категорије
СНП

Predstavnici vlasti nemaju odgovore na osnovna pitaja

Marija Radinović na konferenciji Udruženja mladih sa hendikepom

Danas je u Podgorici, u hotelu „Hilton“ održana završna konferencija Pristup pravdi za OSI.

Konferenciju je organizovalo Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore u saradnji s Udruženjem za podršku osobama sa invaliditetom Bijelo Polje (UPOSIBP), a u okviru projekta Korak bliže pravdi za osobe s invaliditetom, koji je finansijski podržan od strane Ministarstva pravde kroz javni konkurs „Pravdom ka jednakosti“ za finansiranje projekata/programa nevladinih organizacija u oblasti unapređenja i jačanja vladavine prava u Crnoj Gori u 2018. godini.

U uvodnom dijelu prisutnima su se obratili: koordinator projekta UMHCG Milenko Vojičić, predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore Vesna Medenica, generalni direktor Direktorata za građansko zakonodavstvo i nadzor u Ministarstvu pravde Crne Gore Ibrahim Smailović i izvršni direktor UPOSIBP Samir Guberinić.

Ispred SNP CG ovom događaju je prisustvovala analitičarka u Medijskom centru Marija Radinović.

Radinovićeva je, iskazujući žal što su skup odmah nakon uvodnog izlaganja napustili predstavnici Vrhovnog suda Crne Gore, postavila nekoliko pitanja koja se direktno tiču odnosa pravosudnih organa prema osobama sa invaliditetom.

1. Da li je i koliko osoba sa invaliditetom zasnovalo radni odnos u pravosudnim organima?

2. Koliko u prosjeku traju sudski postupci u kojima kao stranke učestvuju osobe sa invaliditetom, a imajući u vidu činjenicu da je zakonom definisano da se oni moraju rješavati po hitnoj proceduri?

3. Da li se u dogledno vrijeme planira formiranje baze podataka o broju lica koja su djelimično ili potpuno lišena poslovne sposobnosti zbog tjelesnih mana ili duševnih oboljenja?

4. U koliko osnovnih sudova su službe za besplatnu pravnu pomoć učinjene dostupnim osobama sa invaliditetom, odnosno adekvatno arhitektonski prilagođene ovim licima?

Generalni direktor Direktorata za građansko zakonodavstvo i nadzor u Ministarstvu pravde Crne Gore Ibrahim Smailović rekao je da nema evidenciju o broju sudova koji su riješili ovo pitanje, ali da je Ministarstvo pravde otvoreno da odgovor dostavi pisanim putem.

Na ostala pitanja Radinovićeva nije dobila odgovore.

Predstavnici Socijalističke narodne partije će se i dalje odazivati na ovakve i slične pozive i nastaviti da prate dešavanja u oblasti zaštite prava osoba sa invaliditetom, time potvrđujući svoju posvećenost izgradnji društva jednakih šansi za sve.

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.