Категорије
Друштво

Шћекић на представљању пројекта регулације Лима

Предсједник Шћекић присуствовао је у Бијелом Пољу презентацији пилот пројекта „Регулација Лима (са Грнчаром) у циљу борбе са климатским промјенама и интегралног управљања природним ресурсима“, у оквиру којег ће у Беранама бити изграђена обалоутврда.

Поменути пројекат се спроводи у оквиру регионалног пројекта „Управљање водним ресурсима у сливу ријеке Дрине на Западном Балкану“, а реализује га Министарство пољопривреде и руралног развоја у сарадњи са Свјетском банком и финансира се из бесповратних средстава Глобалног фонда за животну средину (ГЕФ) и Специјалног фонда за климатске промјене (СЦЦФ). Беране је поред Гусиња, Плава, Андријевице и Бијелог Поља, обухваћено овим пројектом.

Представљању пројекта присуствовали су потпредсједник Владе и министар пољопривреде и руралног развоја Милутин Симовић, шеф канцеларије Свјетске банке за БиХ и Црну Гору Емануел Салинас, предсједник општине Беране Драгослав Шћекић и савјетница Данка Голубовић, као и предсједници општина Гусиње, Плав, Андријевица и Бијело Поље.

Предсједник Шћекић је истакао значај пројекта изградње обалоутврде за општину Беране, јер се његовом реализацијом штити урбано градско језгро и још један важан инфраструктурни пројекат – постројење за третман отпадних вода.

„Захваљујемо се ресорном министраству и Свјетској банци што су препознали значај овог пројекта и што се приступило његовој реализацији“, казао је Шћекић.

Овом приликом, приказана је презентација Идејног пројекта и 3Д анимација истог.

У току је израда Главног пројекта који ће бити завршен крајем новембра. Као што се на приказаној 3Д анимацији могло видјети, овом пројектом је у Беранама предвиђена изградња обалоутврде – од моста Нике Стругара низводно укупне дужине 1,1 километар, чија је процијењена вриједност радова 2,5 милиона евра.

Реализацијом пројекта створиће се услови за изградњу инфтраструктуре са посебном туристичком и рекреативном вриједношћу, заштитиће се уже градско језгро од поплава и сачуваће се пољопривредно земљиште. На тај начин, доприноси се и подизању свијести о одговорном односу према животној средини и заштити корита ријеке Лим.

Izvor: berane.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.