Категорије
СНП

Ministarstvo turizma mora bolje da isplanira narednu sezonu

Marija Radinović, analitičarka u Medijskom centru SNP CG

Nadležni u crnogorskom turizmu mnogo puta ovog ljeta izjavljivali su da je sezona za nama rekordna po broju turista, broju noćenja u registrovanom smještaju, naplati boravišne takse i mnogim drugim parametrima.

Svjetski dan turizma, koji se danas obilježava, dobra je prilika da sagledamo pravo stanje stvari u Crnoj Gori kada je ova oblast u pitanju.

Prvo, predsezona, tj. mjesec maj je u turističkom smislu bio “mrtav”, a u dobrom dijelu i jun. Možemo se pravdati lošim vremenskim prilikama, ali ozbiljne turističke destinacije planiraju unaprijed, suočavaju se sa izazovima i predviđaju rješenja i za vanredne situacije.

Dalje, prilično haotično stanje vladalo je i u julu, pa su na portalima i društvenim mrežama često objavljivane fotografije polupraznih crnogorskih plaža. Čini se da nismo dovoljno dobro odgovorili konkurenciji, odnosno Hrvatskoj, Sloveniji, Albaniji, Grčkoj i Turskoj, koje su pokazale da im ova privredna grana ide mnogo bolje nego nama. Situaciju je dodatno podgrijao i spor između zakupaca plaža i građana oko cijene plažnog mobilijara, odnosno oko toga da li ležaljke i suncobrane treba plaćati nakon 17h.

Avgust je popravio do tada potpuno posrnulu sezonu i iskreno se nadamo da će se to i pokazati u bilansima koje rade Nacionalna turistička organizacija i Ministarstvo održivog razvoja i turizma.

S druge strane, problemi koji u kontinuitetu prate turizam u Crnoj Gori, kao što su prekomjerna gradnja stanova, previsoke cijene, buka, loše saobraćajnice, gužve na putevima, vašarski karakter turizma tipičan za pojedine gradove, prisutni su i ove godine.

Tu su, naravno, i konstantni napadi na naša prirodna bogatstva, koja teško da možemo sačuvati od “uspješnih” biznismena, kako onih koji žele da grade hotele na pjeni od mora ili u okviru nacionalnih parkova, tako i onih koji naše rijeke izgradnjom malih hidroelektrana žele da smjeste u cijevi. Pri tome, zaboravlja se da su prirodno blago i netaknuta priroda naši glavni aduti i ključni razlozi zbog kojeg turisti dolaze u Crnu Goru.

Socijalistička narodna partija Crne Gore poručuje nadležnim organima da je neophodno mnogo bolje planirati narednu turističku sezonu, voditi računa o klimatskim promjenama koje sve više utiču na uspjeh iste, kao i o održivom razvoju koji je, barem deklarativno, strateški pravac i cilj naše države.

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.