Категорије
Актуелно

Величанствени дочек патријарха Иринеја у манастиру Подластва испратило је преко 3000 бокешких Срба

Овај манастир је након рушења у Првом свјетском рату освјештао је Митрополит Гаврило Дожић потоњи Патријах српски, а 83 године касније, новобновљени манастир освештао је Патријах српски Иринеј

Синоћ у манастиру Подластва у Грбљу прослављено је хиљаду и петсто година постојања манастира Рођења Пресвете Богородице и 800 година самосталности Српске православне цркве. Величанствени дочек српског патријарха г. Иринеја испратило је преко 3000 Срба из Боке которске.

Патријарх српски Иринеј казао је да овај скуп најбоље говори шта је Црна Гора.
„Долазио сам у многа мјеста и код нас и ван, али оволики и овакав народ ја нијесам сусрео. Овај скуп вечерашњи и сјутрашњи најбоље говори шта је Црна Гора. Црна Гора била и остала оно што је била. Овдје је народ чувао своју вјеру, оно што је наслиједио од најсветијих предака. Не само да ју је сачувао, него је том вјером и живио. У свијету влада мишљења да је слаба вјера у Црној Гори. Ово што данас видимо, обновљене цркве и свештенство је заиста чудо божје и велико охрабрење за све нас – поручио је патријарх након вечерне службе у манастиру Рођења Пресвете Богородице“.

Патријарх је нагласио да је ово велико охрабрење и велика радост за цијело српство. „Жива је наша вера! Оно што је вјековима сијано на овим просторима од Светих угодника Божијих и народа овога краја, не може да се уништи ни декретом нити ма каквим заповешћу људи овога свијета“, апострофирао је српски патријарх.

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије, обраћајући се на свечаној академији, казао је да је ово велики дан за овај древни старохришћански и светосвски манастир Подластву, те да је велики дан долазак Његове светости.

„Настављате стопама својих претходника, који овдје долазе осам вијекова, у ову садашњу Црну Гору и на просторе древне Боке которске“ – поручио је митрополит, обраћајући се патријарху.

Како је казао, вјерни народ је са великом љубављу и радошћу дочекао патријарха, знајући за његову жртву.

„Види се да Вас окрепљује и овај догађај и овај Божји народ, који се овдје сабрао. Добро дошли и Бог да благослови сва ваша дјела, као и до сада – поручио је владика цетињски“.
Митрополит је рекао да ће на данашњем скупу присуствовати и амбасадор Русије, додајући да је то наставак наше „братске, исконске везе са братском Русијом“.

Предсједник Општине Будва Марко Бато Царевић рекао је да су се све одлуке, и судбоносне и значајне за српски народ, доносиле у Грбљу.

„Хвала Богу да нам је дао снаге и мудрости да заједно са вама, са нашом Светом Црквом и великодостојницима српским, да нас водите кроз ова велика искушења кроз која пролази наш српски народ“– поручио је Царевић.

Јован Маркуш, публициста и истраживач историје у својој бесједи говорио је о манастиру Подластва од настанка до данас.

„Манастир Рођења Пресвете Богородице, у народу познат као манастир Подластва, убраја се међу најзначајнија духовна средишта, не само Грбља него цијеле Боке. Заједно са Михољском Превлаком, која представља 800-годишњи темељ Светосавског Православља у Зети – Црној Гори, Манастир Подластва је посебно сабирно и саборно мјесто, како Грбља, тако и цијелог Приморја“, истакао је Маркуш и нагласио:

„Овај манастир је након рушења у Првом свјетском рату освјештао је Митрополит Гаврило Дожић потоњи Патријах српски, а вечерас 83 године касније, новобновљени манастир освештао је Патријах српски Иринеј“.

У богатом културном програму учествовали су Бојана и Никола Пековић, Дјечји хор српског пјевачког друштва „Јединство“, глумци Лазар Николић, Сања Ћировић, Нела Терзић, Павле Илић и Андријана Рорић, народни гуслар Стеван Чавор. Редитељ свечане академије је Горан Бјелановић.

Данас у девет часова одржава се литургија са освећењем параклиса Светког великомученика косовског цара Лазара и манастирских конака са свенародним сабором. 

Izvor: In4s.net

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.