Категорије
Друштво

Kolo Srpskih sestara predstavilo projekat

„PATRONAŽNA POMOĆ DJECI SA INVALIDITETOM KROZ SISTEM OBRAZOVANJA“

Kolo Srpskih sestara počelo je realizaciju  petog projekta „Patronažna pomoć djeci sa invalidetom kroz sistem obrazovanja“.Projektom je obuhvaćeno  14 djece od kojih su četiri nova korisnika. Predsjednica Kola Dragica Spaić istakla je da je cilj da postignu kontinuitet.

– Sa djecom  rade defektolog, fizioterapeut i sociolog. Projekat košta oko 12.000  a  Opština je izdvojila  5.000 eura. Projekat su osmislile  doktorke Sonja Vasić i Svetlana Kovačević . Postoje i brojne barijere koje  naš tim  uz pomoć roditelja prevazilazi,  kazala je Spaić i zahvalila Opštini koja od  početka  podržava ove aktivnosti.

Defektologa  Ivana Ljesara posebno raduje što su u sve uključene i porodice,  što su  projekat prihvatili i stekli povjerenje.

-Patronažni tim dolazi kući do svake zainteresovane porodice. Otklanjamo  propuste i sedmično naš rad traje četiri puta po 45 minurta što je oko tri sasta nedeljno, a sve se odvija pod budnim okom roditelja. U ovom procesu važan je kontinuitet i to je možda  najvažnije što smo postigli, naveo je Ljesar.

Za sociologa  Branku Petković  ovo je višestruko kompleksan program  bez obzira da li rade koletivno ili individualno

-Bitno je da se pomogne svakom djetetu i njihovim roditeljima. Vrlo je  važno znati  da je taj rad sa mladim  bitan jer je kasnije mnogo  teže i  još kompleksnije raditi sa njima kao odraslim osobama,  zaključila je Petković.

Od 2015.  godine u realizciji projekta Kolu pomaže i nastavnica Mira Prodanović koja naglašava  da je rad na terenu od Igala do Bijele ispunjava, kao i sve kolege u projektu.

Sekretar Sekretarijata za društvene djelatnosti i sport Darko Klasić istakao je da je za Opštinu ovaj projekat  u  vrhu prioriteta.

-To je pomoć našoj djeci  i ovaj projekat će i u budućnosti biti u priortenima, obećao  je Klasić.

Roditelji Dragoslav Miliša i Igor Svilanović iz Bijele pohvali su Dragicu Spaić, Draganu Zečevićć i druge aktiviste iz Kola Srpskih sestara HN što sa timom pokušavaju da pomognu svakom djetetu i što su  se  pokazali  kao najveći prijatelji.

-Naše društo još nije dovoljno prihvatilo ovu djecu.Naše probleme i stresove trebamo podjeliti sa nekim a ovi  ljudi iz Kola Srpskih sestara Herceg Novi su pokazali da su humani i stručni  i zato im havala, poruka je roditelja Miliše i Svilanovića.

Izvor: http://radiohercegnovi.net

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.