Категорије
Друштво

Отворен први Међународни сајам пољопривреде, прехране и домаће радиности у Беранама

На првом Међународном сајму пољопривреде, прехране и домаће радиности – „Беране 2019“ у хали спортова, који је окупио око седамдесет излагача, предсједник општине Драгослав Шћекић је истакао да пољопривредна производња представља најзначајнији извор прихода становништва наше општине и да ће локална управа наставити да улаже значајне напоре како би се унаприједило стање у области пољопривреде.

На првом издању манифестације, која ће трајати два дана, своје производе и услуге представиће око седамдесет излагача из Црне Горе, Србије, Хрватске, Сјеверне Македоније и Босне и Херцеговине.

Предсједник општине Беране Драгослав Шћекић казао је на отварању да је заједничком активношћу Министарства пољопривреде и руралног развоја и Секретаријата за пољопривреду, туризам и водопривреду Општине Беране, организована прва овог типа манифестација у Црној Гори.

„Задовољство је тим веће, што смо успјели да у Беранама окупимо домаће и регионалне произвођаче, и да овај Сајам буде изврсна прилика за промоцију домаћих производа. Пораст домаће производње, њеног квалитета и брендирања, питања су која нам све више заокупљају пажњу, нарочито имајући у виду пораст цијена хране и изазов потрошача да набаве домаће производе“, рекао је Шћекић.

Отворен први Међународни сајам прехране, пољопривреде и домаће радиности у Беранама

Он је посебно указао на значај пољопривреде као привредне гране.

„Општина Беране у протеклом периоду опредијелила је значајна средства кроз Агробуџет. Поменућу активности које се односе на индивидуална пољопривредна газдинства, пројекат Регионалне сточне пијаце, Млади пољопривредник, изградњу руралне инфраструктуре, изградњу водовода, накнаду мајкама у руралном подручју, субвенције у плаћању обавеза осигурања постојећим и новорегистрованим пољопривредним произвођачима, која за циљ има стимулисање запошљавања становништва у пољопривреди и спречавање миграција становништва“, закључио је предсједник.

Потпредсједник Владе и министар пољопривреде и руралног развоја Милутин Симовић, оцијенио је отварајући сајам у Беранама да је и овај догађај, нова потврда да се на сјеверу дешавају значајни искораци и у пољопривреди и у осталим областима, као што су посебно капитални инфраструктурни пројекти, нови предузетнички замах сјевера, искораци у здравству, образовању, култури, спорту…

„Сјевер Црне Горе је адреса наших улагања, континуираног присуства, исказане жеље и посвећености да се евидентанразвој Црне Горе уравнотежи. То је мотив нашег све чешћег присуства на сјеверу, са циљем да на бази издашних природних потенцијала и са вриједним, одговорним и мудрим домаћинима и предузетницима, стварамо нове вриједности наше економије и живота на овим просторима“, рекао је Симовић.

Напоменуо је да управо ових дана свједочимо реализацији пројекта изградње инфраструктуре на сеоском подручју, који реализује Влада у сарадњи са Међународним фондом за развој пољопривреде – ИФАД-ом и Општином Беране.

„Овдје у Беранама асфалтирамо седам путних праваца дужине преко 5 км који ће обухватити домаћинства и у Петњику, Штитарима, Загорју, Полицама и Дапсићу. Кроз овај пројекат градимо и водовод у МЗ Загорје“, навео је потпредсједник.

На крају је казао да ће убудуће наставити заједно и Влада и локалне самоуправе и вриједни пољопривредници, да стварају нове добре прилике за покретање нових и снажење постојећих бизниса у пољопривреди, за освајање нових технологија, стандарда и нових тржишта, као и добре прилике за добре домаћине, и садашње и будуће.

Општински секретрат за пољопривреду Божо Премовић рекао је да је данашњи сајам организован како би и мали привредници имали шансу да се представе на овој међународној манифестацији, која није само изложбеног, већ и продајног карактера.

„Они моћи ће да ступе у контакт са осталим произвођачима чиме би се њихова дјелатност видно проширила и унаприједила на регионалном нивоу у будућности”, казао је он.

Након свечаности је, сходно општинској Одлуци, извршена додјела грла приплодних јуница пољопривредним произвођачима са подручја наше општине.

У културно – умјетничком дијелу програма наступили су: женска клапа „О Диве бел канто“, мушка пјевачка група „Ђурђеви ступови“ и КУД „Коло“.

Други дан Међународног сајма „Беране 2019“ ће обиљежити панел дискусије са почетком у 11 часова у скупштинској сали са еминентним стручњацима из региона као што је проф. др Марија Маџгаљ из Београда и наравно доц. др Велибор Спалевић са наших простора који ће у својим предавањима представити и усвојити стратешки план руралног развоја Берана у сарадњи са НВО “Сјеверна земља”.

Izvor: Berane.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.